Propaganda ima pač svojo logiko. In ta je preprosta: biti drugačen. Biti opažen. O tebi se mora govoriti. In Slovenija ima ta problem že četrt stoletja. Nihče ne govori o njej. S tem se Slovenija bori in tekmuje že četrt stoletja. In fino naključje je, da je Slovenija v obrisih zelo podobna piščancem iz perutninarskega oglasa. Skratka, čas je že, da začne ta dežela sebe propagirati s sloganom »Razumemo Slovence«. Vsaka vlada v bistvu počne ravno to. Dela se, da nas razumne, v bistvu pa nam reže vratove. Govori, da lahko počnemo, kar hočemo, se svobodno sprehajamo, razmišljamo, sanjamo, a na koncu nas lopnejo po glavi z varčevalnimi ukrepi, bančnimi luknjami in privatizacijskimi odrešitvami. Resda imate pravice, ampak ta trenutek pozabite na njih. Ta trenutek se boste žrtvovali. Jasno, tako kot se piščanci žrtvujejo, da preživijo lastniki, se mi žrtvujemo, da preživi oblast. Še enkrat – oblast, ne država.

Zato bo naslednji logični korak slogan »Mi razumemo politike«. Naročnik ne bo ljudstvo, ampak na primer uprava slovenskih zaporov. Glede na to, da v njih sedi ali pa bo sedelo kar nekaj tistih, ki so se delali, da nas razumejo. In nas lepo molzli. Zapori pa očitno postajajo kraj, kjer se vsi malo zamislijo. In napišejo knjigo. Janša zgodovinsko bajko Noriško kraljestvo, Kordež moderno pravljico Kam je izginilo deset milijard. Bavčar in Šrot pa bosta izdala skupni roman v pismih: Kako sva postala prijatelja. Pred romanom pa se lahko izda tudi koristen priročnik z nasveti: Kako ne sprejeti pošte in kako ne oditi na prestajanje kazni!

Planet TV oziroma Jure Godler pa lahko uvede novo rubriko »Razumemo Janeza Janšo«. Prejšnji teden smo dobili genialni pregled televizijskega programa nove medijske hiše. Zjutraj nam bo Branko Grims napovedoval iz kart, opoldne nas bo Eva Irgl gostila v kontaktni oddaji, popoldne bo Igor Pirkovič očaral s poezijo, ob šestih bo govor velikega vodje, potem sledi risanka, kako so beli ugnali rdeče, osrednja informativna oddaja Transparentno, ob osmih akcijski spektakel Žalostni prdec iz Murgel in ob polnoči pornič z naslovom Vztrajniške mrhe 2. Vmes pa bo dovolj časa in prostora za najboljšega dokumentarista vseh časov Jožeta Možino. Začel bo z nadaljevanko v 365 delih, Ivan, gnada naroda, končal z žajfnico v neskončno delih: za zaporniškimi zidovi. Piščanci in politiki imajo veliko skupnega: ko jih ni več na sceni, so državljani srečno siti…