Prestižna glasbena abonmaja Cankarjevega doma (CD), zlati in srebrni, bosta v prihodnji sezoni v središče malce bolj postavila goste z evropskega severa. Zlati abonma je v glavnem rezerviran za presežke evropskega simfonizma, v prihajajoči sezoni pa ga bodo denimo začeli in končali s skandinavskimi gosti. Abonma bo 21. oktobra odprl Simfonični orkester iz finskega Lahtija, ki svojo zavezanost Sibeliusovi tradiciji izkazuje tako z velikopotezno gradnjo nove koncertne dvorane kot s podporo svojemu orkestru. Gostovanje bo tudi del festivala Lokakuu – oktober po finsko, ko bodo v CD predstavljali sodobno finsko kulturo.

Posvetila skladateljem

Zadnji koncert zlatega abonmaja maja 2016 pa so zaupali Simfoničnemu orkestru Švedskega radia, ki mu bo dirigiral njihov šef dirigent Daniel Harding, nekoč varovanec dirigenta sira Simona Rattla in pozneje Claudia Abbada. Harding danes šteje komaj 40 let, a ima za sabo že zavidljivo dirigentsko kariero. »Pri nas smo ga že gostili (pred štirimi leti je na Festivalu Ljubljana dirigiral milanskemu orkestru Filarmonica della Scala, op.p.), vendar se mi zdi, da takrat niso prišli na dan ves njegov žar, interpretacijska sposobnost in vizionarstvo, ki jih sicer daje švedskemu orkestru,« poudarja Ingrid Gortan, vodja programa resne glasbe, opere in baleta v CD. Na sporedu bo Brahmsova literatura.

V prihajajoči sezoni bo več sporedov posvečenih zgolj enemu skladatelju. Če je Hardinga pritegnila Brahmsova romantika, belgijskega dirigenta Philippeja Herrewegheja že vrsto let privlači Beethoven – in smo mu pred leti že prisluhnili pri izvedbi skladateljeve Slavnostne maše. Tokrat s sabo pripelje svoj Orkester Elizejskih poljan. Od elitnih srednjeevropskih orkestrov pa prihajajo Dunajski simfoniki, tokrat pod taktirko francoskega dirigenta Charlesa Dutoita in z nekoliko zanje netipičnim, francosko-ruskim repertoarjem. Prihaja tudi baročni orkester iz Freiburga s čembalistom Andreasom Staierjem ter koncerti za čembalo J. S. Bacha in njegovih sodobnikov. Neevropski orkester bo tokrat le eden, Simfonični orkester iz Dallasa, s katerim prihaja njihov šef dirigent Jaap van Zweden.

Za začetek Grigorij Sokolov

Srebrni oziroma komorni cikel bo jeseni zagnal sloviti ruski pianist Grigorij Sokolov, in kot pravi Gortanova – intimističen, nezvezdniški, poglobljen v glasbeno tvarino, v poosebljenem odnosu z inštrumentom. Decembra bodo tukaj komorni glasbeniki Festivala Lockenhaus na Gradiščanskem, ki ga je v sedemdesetih zasnoval sloviti Gidon Kremer, zdaj pa ga umetniško vodi violončelist Nicolas Altstaedt. Festival udejanja drugačno obliko komornega muziciranja; vrhunski glasbeniki dnevno pripravljajo dva do tri koncerte, program za naslednji dan pa za poslušalce objavijo šele večer prej.

Norveški violinist Henning Kraggerud bo januarja prihodnje leto preigral vse tri violinske sonate Edwarda Griega. Spomladi pričakujejo virtuozno peterico pihalcev Calefax v malce bolj neznačilni kvintetno-pihalni sestavi ter v žanrskem prepletu sodobne glasbe, klasike in rockovske glasbe. Christian Schmitt je na orgle v Gallusovi dvorani igral že leta 1998 kot udeleženec evropskega tekmovanja mladih orglavcev; takrat je menda pustil odličen vtis, aprila prihodnje leto pa se vrača kot eden najbolj iskanih evropskih orgelskih virtuozov. Prihaja s trobentačem Matthiasom Höfsom. S posebno pozornostjo pa se pričakuje tudi švedskega violončelista Torleifa Thedéena, ki sicer prihaja tudi na festival Cellofest, kjer bo imel mojstrski tečaj.