Kmalu po tem, ko grmi sivke zacvetijo, se že začne njena žetev. To lepoto je vendarle treba ujeti in shraniti za dolgo zimo. Navadno so sivko v nam bližnjih južnih krajih želi v začetku julija, a ker so v zadnjih letih poletja vroča že prej, jo sedaj žanjejo konec junija. Iz enega grma sivke se dobi okoli kilogram in pol cvetja, za liter eteričnega olja pa potrebujemo 50 kilogramov sivkinih cvetov. Malo verjetno je, da boste iz sivkinih grmov na vrtu ali balkonu destilirali eterično olje, kljub temu pa jo lahko primerno posušite.

Sivka se žanje zjutraj, v hladu, nikakor ne po enajsti uri dopoldan. Vročina namreč izsuši eterična olja v cvetovih. Zaradi tega obstaja tudi večna dilema, kdaj naj bi se pravzaprav porezalo sivkine cvetove: ko so še v popkih ali ko so v polnem cvetu. Nekateri zagovarjajo tezo, da v vročini polnocvetoča sivka izgublja eterična olja in jo je zato treba požeti, ko so cvetovi napol odprti.

To pa prinaša tudi nekaj pomanjkljivosti. Predvsem manko estetskega užitka. Če vprašate mene, ni lepšega pogleda na mediteranskem vrtu kot polnocvetoči sivkin grm s sivozelenimi listi v kontrastu s tisto značilno sivkino vijolično barvo, na cvetovih pa se pasejo čmrlji, metulji in čebele. Ob tem na žgočem soncu buhti vonj, ki ni nič drugega kot sinonim za morje. Pa četudi na ljubljanskem balkonu.

Pred sušenjem je ne perite

Treba se je odločiti med svežo poletno sivkino lepoto ali suho sivkino zimsko radostjo. Najboljši kompromis je seveda, da imate en grm za žetev in enega za okras.

Torej nekega zgodnjega jutra, vsaj pet dni po zadnjem dežju, lahko porežete še ne polno razcvetele sivkine cvetove s približno deset centimetrov dolgimi peclji. Če imate srp, jo najlažje požanjete. Sicer bo šlo tudi z vrtnimi škarjami. Snope takoj povežite v šope in jih stresite, da odstranite morebitne žužke. Sivke pred sušenjem nikar ne prerite. Šope obesite navzdol, v hladen in zračen prostor. Pametno je, da pod šope nastavite papir, saj bodo cvetovi sivke med sušenjem odpadali. Sivka bo suha po približno treh tednih.

Pravzaprav je tudi pri sušenju v senci dilema. Nekateri jo raje sušijo na soncu. Načeloma je tako, da v senci sivka bolje obdrži barvo, torej jo tam sušite, če bodo šopi sivke namenjeni dekoraciji.

Sivko lahko sušite tudi na soncu. V tem primeru bo obledela in dobila sprano, rahlo sivovijolično barvo. Na soncu proces sušenja traja le teden dni. Toda v tem primeru jo položite na papir ali les, saj bodo cvetovi hitreje odpadli. Na vročem soncu bo tudi izhlapelo več eteričnega olja, a bo kljub temu obdržala močan vonj, če jo boste destilirali.

Če boste sivko uporabili za aromatične blazinice, jo takrat, ko je suha, močno stresite, da bodo cvetovi odpadli. Shranite jih v zaprti posodi. Tako se bodo ohranili do prihodnje sezone. Vsakič ko boste posodo odprli, bo iz nje zavel vonj poletja.