»Letala brez posadk«

Berlin, 16. jun. Vzhodna Anglija in London sta bila napadena v pretekli noči z razstrelivi najnovejšega izuma. Tako je izjavil Helmut Sündermann, zastopnik novinarskega načelnika na vprašanje danes opoldne inozemskim zastopnikom v nasprotju z izjavo angleškega notranjega ministra Morrisona, ki jo je le-ta podal v spodnji zbornici.

V tej izjavi je dejal Morrison, da je Nemčija uvedla v boju proti Angliji »letala brez posadk«. Morrison je poudaril, da je ta napad »resnejše narave«, odklonil pa je vsako nadaljnje pojasnilo.

Sündermann je omenil zračno strahovanje, ki ga že več let izvajajo Britanci. Več deset tisoč mrtvih nemških žena in otrok obtožuje morilske metode angleškega vojnega vodstva. V vojaških krogih nemške prestolnice so izjavili danes o napadu novega nemškega invazijskega orožja le kratko, da gre za izredno učinkovito orožje. Novo nemško orožje ocenjuje vojaško vodstvo vsesplošno kot operativni instrument.

Jutro, 17. junija 1944

Ognjene krogle

Stockholm, 17. jun. Stockholmsko časopisje obsežno poroča o prvem napadu z novimi razstrelivi na Anglijo. Tako poroča »Dagens Nyheter«, da je »fantastičen val nemških bojnih letal brez posadk v noči na petek in v petek zjutraj odvrgel dež rušilnih in požarnih bomb« na južno Anglijo. Poročila očividcev o tej »čudežni vožnji preko preliva« se stalno množe. Kakor snopi kometov z nočnega neba so ta mistična nemška razstreliva padla na zemljo ter eksplodirala liki gigantske ognjene krogle. Opazovalci nove nemške opazovalne službe poročajo, da so imeli nemški izstrelki izredno brzino. Iz doslej došlih poročil je posneti, da so doletele Anglijo izredne izgube in škoda.(…)

»Morgontidningen« opisuje novo nemško orožje kot »ogromno žarečo železno maso, ki ima na koncu ognjen rep«. Nenadno pa izgine ta rdeče žareči svetlobni fenomen, kateremu sledi oglušujoča detonacija, ki ima za posledico bobnenje podirajočih se hiš. V bodoči zgodovini bodo to opisovali za »novo obdobje v zgodovini vojn«.

Jutro, 18. junija 1944

Nemci so pognali nad Anglijo letala, ki jih vodijo s pomočjo radia

London, 16. jun. Vso noč in danes čez dan so prihajala nad južno Anglijo nove vrste nemška letala, katere ne vodijo piloti, ampak se jih vodi s pomočjo radia iz drugih letal v veliki daljavi.

Takoj za temi letali se je oglasil nemški radio, ki je vpil na Angleže, da se Nemci niso šalili, ko so obetali kazen za razdejanje Berlina in da so ta letala tisto tajno orožje, o katerem se je toliko obetalo.

Protizračne baterije so grmele vso noč in ves dan, ki so streljale v tega avtomatičnega sovražnika. Poročila zatrjujejo, da je bilo nekaj škode po južni Angliji in tudi nekaj človeških žrtev.

To letalo leti z neznansko brzino naravnost naprej. Kot rečeno, krmarijo ga s pomočjo radia iz drugega letala daleč zadej. V letalu torej ni nobenega človeka. Iz letala ne padajo bombe in ves njegov namen obstoja v tem, da ko pade na tla se razleti in to je, kar povzroča škodo. Pet do 15 sekund potem, ko pade na tla, se ta robot razleti in razstreljive snovi v letalu napravijo mnogo škode naokrog. Letalo meri čez krila samo 25 čevljev, dolgo je pa 20 čevljev.

Tako letalo je dobro samo za en polet, ker se ne vrne več.

Ameriška domovina (Cleveland), 17. junija 1944

»Robotni bombniki« sipljejo ogenj na Veliko Britanijo

London, 16. junija. Adolf Hitler je končno spustil v boj proti Angliji svoje mnogo prerokovano »tajno orožje.« Snoči in danes zgodaj zjutraj se je pojavil nad južno Anglijo fantastičen tok nacijskih brezpilotnih bombnikov ali zračnih raket, ki so sipale ogenj in eksplodirali z velikanskim učinkom.

Neko nemško poročilo pravi, da »robotni bombniki« so bili tudi nad Londonom.

Enakopravnost (Cleveland), 17. junija 1944

Nemci rabijo robotne aeroplane

Nemci so pričeli v četrtek nad Anglijo pošiljati robotne aeroplane, ki letajo brez pilotov in brez vsake posadke in jih vodi gyrokompas. Ti aeroplani so novo nemško tajno orožje.

»Aeroplani« so prileteli v velikem številu najbrže s kakega oddajnega pozorišča na obali Francije.

Ti aeroplani, lahko bi jim rekli raketi, ker so pravzaprav svojevrstni raketi, so podobni veliki, prižgani cigari, imajo krila, kot navadni aeroplani in iz repa prihaja ožgani plin, kateri jih žene naprej. Ko plin poide in treščijo na tla, se velika množina zelo močnega razstreljiva razleti z velikanskim pokom. Dolgi so okoli 47 čevljev.

Ubitih je bilo nekaj ljudi in porušenih nekaj poslopij.

Glas naroda (New York), 19. junija 1944