Golden State je kot najboljša ekipa rednega dela sezone pred finalom veljal za velikega favorita, a je Clevelandu kljub precej razredčenim vrstam zaradi poškodb vseeno uspelo ob fanatični borbenosti njegovih košarkarjev dobiti dve od prvih treh tekem in finale narediti precej zanimiv. Na današnji tekmi pa so konjeniki povsem odpovedali in morali že nekaj minut pred koncem igralnega časa priznati premoč nasprotniku, ki jih je tokrat nadigral v vseh elementih igre.

Tekmo so sicer bolje začeli domači in povedli s 7:0 in 16:9, nato pa je na parket le prišel tisti pravi Golden State, ki so ga ljubitelji košarke pogrešali na prvih tekmah finala, in ob odhodu v slačilnico so bojevniki po polovici tekme že vodili s 54:42. Clevelandu je nato v tretji četrtini še uspelo oživiti Quicken Loans areno, ko je zaostanek 15 točk zmanjšal le še na tri, a je to hkrati spodbudilo goste, da so znova stopili na plin in nato v preostanku tekme nadigrali nebogljene domače košarkarje ter slavili celo z več kot 20 točkami razlike.

Je bila zelo slaba tekma naključje ali že znamenje utrujenosti?

V vrstah Clevelanda je bil tokrat razpoložen le Rus Timofej Mozgov, ki je ob dobrem metu v statistiko vpisal kar 28 točk in tudi 10 skokov, drugi pa bodo ta večer raje čim prej pozabili. LeBron James je na prvih treh tekmah finala v povprečju dosegal 41 točk na srečanje, tokrat pa je zbral le 20 točk (met iz igre 7/22, prosti meti 5/10), ki jim je sicer dodal 12 skokov in 8 podaj, a za bolj konkurenčen boj konjenikov z bojevniki bo moral biti »kralj« učinkovitejši. Svojega strelskega večera nista imela niti junak tretje tekme Avstralec Matthew Dellavedova (10 točk ob metu iz igre 3/14, trojke 2/9) in veliko razočaranje J. R. Smith (4 točke, met iz igre 2/12, trojke 0/8), ki mu v finalu nikakor ne uspe dodati svojega deleža, da bi Cleveland približal tako želenemu prvemu naslovu prvaka.

Celotno moštvo Clevelanda je tokrat iz igre metalo vsega 33-odstotno uspešno (29/88), za tri točke pa manj kot 15-odstotno (4/27), kar dovolj zgovorno govori o večeru za pozabo. Vprašanje, ki se poraja po četrti finalni tekmi, je, ali lahko Cleveland še najde način, da premaga Golden State ali pa je ob kratki klopi konjenikom pričakovano začelo zmanjkovati moči.

(Foto: Reuters)

Kerr zadel z zamenjavo Bogut-Iguodala

Seveda imajo zasluge za slab večer domačih tudi košarkarji Golden Stata, ki so se zavedali, da si novega poraza nikakor ne smejo privoščiti. Trener bojevnikov Steve Kerr je z nekaj taktičnimi spremembami zadel v polno, predvsem s tem, da je nerazpoloženega avstralskega centra Andrewja Boguta iz začetne peterke premestil na klop in ga večino tekme tam tudi pustil (igral je manj kot tri minute), na parket pa poslal motiviranega Andrea Iguodalo. In ravno slednji se je izkazal za jeziček na tehtnici, saj je z odlično obrambo ustavil Jamesa (celo brez točke v zadnji četrtini), poleg tega pa je bil razpoložen tudi v napadu – z 22 točkami je bil ob Stephu Curryju celo prvi strelec. Curry, sicer MVP rednega dela sezone, je prav tako v finalu iz tekme v tekmo boljši, tokrat je nekaj svojih trojk ponovno prihranil za drugi polčas, ko si je Golden State priigral odločilno prednosti, 22 točkam pa je dodal tudi šest podaj.

»Cleveland igra le s sedmimi košarkarji, včasih osmimi, toda večinoma s sedmimi, LeBron pa je tisti, ki mora nositi veliko bremena. Zato jih preprosto poskušamo čim bolj utruditi in danes nam je to dobro uspevalo,« je po tekmi o strategiji bojevnikov povedal Draymond Green, ki je tokrat namesto Boguta prevzel vlogo centra, tekmo pa končal s 17 točkami in 7 skoki.

Neprijeten izlet LeBrona med snemalce

»Tokrat so nekoliko večkrat podvajali obrambo na meni kot na prejšnjih tekmah. S tem so me nekako prisilili, da sem žogo večkrat podal soigralcem in upal, da lahko oni premagajo fante na nasprotni strani,« je dejal James, ki je imel v drugi četrtini neprijetno nezgodo, ko je ob grobem prekršku Boguta pristal zunaj igrišča med številnimi snemalci in fotografi za košem, tam pa ob trku z eno od kamer dobil tudi ureznino na zadnjem delu glave.

»Po udarcu sem poskušal ostati miren in sem se le držal za glavo. Bolelo je, a sem upal predvsem, da ne krvavim. Toda očitno me je kamera kar dobro porezala. Naše zdravniško osebje je nato vendarle zelo dobro poskrbelo zame in ustavilo krvavitev,« je James povedal o boleči izkušnji iz prvega polčasa.

LeBron in soigralci bodo morali bolečine in slabo predstavo čim prej pozabiti, predvsem pa se čim bolj spočiti, saj jih že v nedeljo zvečer čaka peta finalna tekma v Oaklandu, kjer jim prav gotovo ne bo lahko.