Poleti 2013 ste prevzeli vodenje mladinskega pogona pri Olimpiji. Ste imeli že takrat občutek, da se vam s tem v prihodnosti odpira možnost treniranja članske ekipe?

Jasno je, da ni slovenskega trenerja, ki ne bi imel želje voditi Olimpije. Sam nisem nobena izjema. Sem vesel, ob tem pa se zavedam odgovornosti in zahtevnosti izziva. Vse prej kot lahko bo narediti rezultat in ob tem mlade spraviti na višjo raven, da bodo lahko konkurenčni tudi na evropski ravni. V zadnjih dveh letih sem se povsem orientiral na mladinski pogon, kjer smo bili precej uspešni. Navsezadnje to potrjujejo tri podpisane pogodbe z najobetavnejšimi posamezniki, kar se v Olimpiji ni zgodilo že dolgo časa. Ti fantje so bili zadovoljni z delom, razvojem in pogoji, kar je ne nazadnje tudi priznanje nam za opravljeno delo. Roko na srce, o ponudbi nisem veliko razmišljal. Bil sem počaščen in motiviran. Sporočil sem, pod kakšnimi pogoji se vidim v tej zgodbi. Ker sta se uprava in vodstvo kluba s tem strinjala in ker gledamo na celotno zadevo s podobnimi očmi, smo hitro našli skupni jezik.

Kakšni so bili vaši pogoji?

Jasno je, da bolj kot ne želim imeti glavno besedo, kar zadeva vodenje in sestavljanje ekipe. Tako sem vedno funkcioniral in ni potrebe, da bi to spreminjal, saj se je vedno izkazalo kot edini pravi način. Izredno pomemben je dober strokovni štab, ki je prvi pogoj za kakršno koli odmevno zgodbo. Tudi pri tem sem zahteval proste roke. To so sicer povsem normalne stvari v vseh večjih klubih, v Sloveniji pa se včasih dogajajo drugačne stvari. Te dileme sem želel razčistiti že na začetku. Ker sem naletel pri tem na veliko posluha, sem prepričan, da bo tako tudi, ko bomo prešli na dejstva.

Bo dejstvo, da boste kot pomočnik selektorja Jureta Zdovca bolj ali manj odsotni od klubskih priprav do 20. septembra, velika težava?

Šlo je za veliko dilemo. Jasno je, da je težko delati dve stvari hkrati in ob tem skrbeti, da je delo na obeh področjih dobro opravljeno. Prav zato je pomembno, da imaš brezpogojno zaupanje v svoje pomočnike. Verjamem, da v kolikor bo sestavljen strokovni štab po mojih zahtevah, bo vse tako, kot je treba. Ob tem bi rad poudaril, da sem dal besedo selektorju Zdovcu že pred časom. Njegovo povabilo mi predstavlja veliko čast. Ker odlično sodelujeva, nisem želel odpovedati reprezentance in mu tik pred pripravami povzročiti preglavic.

Koga pa si želite v strokovnem štabu?

Stvari so povsem jasne, a o imenih ne bi rad govoril. Ko bo vse urejeno, bo to sporočil klub.

Po kakšnem ključu boste sestavljali moštvo?

Absolutno ne bo ekipa sestavljena samo iz mladih igralcev. To zagotovo ne bi bila prava poteza. Po mojih videnjih moštva najbolje funkcionirajo, ko so sestavljena iz zmesi mladih in izkušenih igralcev. Slednji so izredno pomembni in so v pomoč trenerju ter mladim soigralcem, ki jim delijo prepotrebne nasvete, ki jih včasih stroka ne da. Vsekakor si takšnega igralca želim kot nosilca. Želja pa je, da bi bila ekipa pretežno mlada. To smo pokazali tudi s podpisom pogodb s tremi igralci iz mladinskega pogona. Se pa pri tem ne smemo slepiti, ker gre za ekstremno mlade posameznike, ki bodo potrebovali čas, da bodo lahko konkurenčno igrali na tej ravni. Zagotovo pa na njih resno računam. Želimo pa si tudi nekatere igralce iz slovenske lige, ki so se do sedaj izkazali, pa še vedno veljajo za dokaj mlade. Prepričati jih bomo poskušali z delom, pogoji, ki jim bodo na voljo, ter perspektivo, ki bi jo imeli pri Olimpiji. Upam, da bomo v okviru finančnih zmožnosti, pri čemer smo roko na srce precej omejeni, to uresničili. Se pa tu pojavlja težava, saj so slovenski igralci velikokrat precej dražji od tujcev.

Kako pomembno je za Olimpijo, da je pogodbo podpisal Blaž Mesiček?

To je priznanje za celotni klub. Pomembno je, da mladi nadarjeni igralci v Olimpiji vidijo možnost za uspeh. Na nas in igralcih samih je, da si izborijo mesto na parketu. Če se dokažejo in uspejo, potem je to prava pot in smo naredili velik posel. Samo s podpisom pogodb namreč nismo še kaj veliko naredili. Ko se enkrat dokažejo, uspejo v košarki in naredijo kariere, bomo dali signal ostalim mlajšim igralcem, da se splača priti v Olimpijo. V tem primeru ima klub svetlo prihodnost.