Sklenil je imeti svoj denar. Ni še jasno, ali bo to kalifatska rublja, islmaski jen, ali džihadistična pezeta, jasno pa je, da se je šefom kalifata na junijskem soncu zmešalo in da bodo z uvajanjem lastne valute uničili to startup državo, še preden se bo uveljavila na trgu. Dokler je znotraj zdaj večje, zdaj manjše države, odvisno od ofenziv nasprotnikov in ameriškega bombardiranja, potekala naturalna menjava, je država funkcionirala normalno. Tako poslujejo fantje, oblečeni v črno z maskami na obrazu in s črnimi zastavami nad glavo; ti meni najmlajšo hči za ženo, jaz, borec kalifata, tebi strel v čelo. Ali, jaz, bodoči islamski mučenik, tebi zažgem hišo, ti, Kurd bedni, meni podariš svoj televizor. Ti, pripadnik jazidske manjšine, meni vse ženske iz družine za moj harem, jaz pa ti bom pobil samo polovico sinov. Preprosto, učinkovito, brez odpiranja tekočih računov, transakcij, letanja na bankomate in tlačenja bankovcev pod žimnico in v nogavice.

Zdaj pa denar! A ti islamisti ne gledajo televizije in ne berejo časopisov? A ne vedo, kam pelje denar? Takoj bodo imeli nekaj bank. Banke so kot japonski dresnik. Rastejo hitro, povsod in so neuničljive. Lahko je dobičkonosno bankirstvo stokrat v nasprotju s šeriatskim pravom in učenjem Korana, banke bodo padale z neba kot ameriške bombe. Če pa imaš banke, imaš bankirje. Ne veš, kaj je hujše – bankirji ali tornado, bankirske plače ali stoletne poplave. Kaj so bankirji naredili planetu Zemlja, ve že vsak drugošolček, samo oni iz kalifata se delajo neumne. Banke in denar prinašajo še druge katastrofe. Narod se bo zadolževal, pa posojila ne bo mogel vračati, napačno investiral, gledal tečajnice, borzne indekse, zjutraj Nikkei, popoldan Dax, zvečer Dow Jones, in bankrotiral. Otroci se bodo bolj bali padca vrednosti kalifatske valute kot ameriških bombnikov, starši bodo s strahom gledali, ali k hiši korakajo davčni izterjevalci. Namesto da bi ležali v rovih in branili domovino, bodo bolščali v ekrane in gledali gibanje borznih indeksov.

Preden se bodo mučeniki srečali z rajem, jih bodo na zemlji trpinčili hudiči: Svetovna banka, pa Banka za obnovo in razvoj, pa ameriške banke, banke iz londonskega Cityja, letele bodo depeše z zahtevami po krčenju javne porabe, uravnovešenem proračunu, pokojninski reformi, pamet jim bodo solili neverniki Lagardova, Juncker, Merklova, Draghi in Cameron. Na koncu, kot se spodobi za svet denarja in bančništva, bo prikorakal strah in trepet sodobnega sveta – trojka. Civilisti se bodo podali v brezglavi eksodus, pogumni bojevniki bodo odvrgli orožje in se množično vdali finančnemu agresorju, verski in politični voditelji kalifata bodo storili kolektivni samomor. Samo zaradi lastnih bankovcev. V knjigah za otroke pa bo pisalo: »Bila je nekoč lepa dežela islamski kalifat.«