»Že dolgo je znano, da obstoječe šolske zmogljivosti ne zadostujejo potrebam šoloobveznih otrok, ki jih je v občini vse več. A nova šola se nam iz nerazumljivih razlogov ves čas izmika. Ta hip se sicer na gradbišču nekaj dogaja, a zanimivo je, da so ga obudili ravno dan pred krajevnim praznikom na Lavrici, ki se je zgodil minuli konec tedna. Malce me vse skupaj spominja na minulo jesen, ko se je tik pred lokalnimi volitvami položilo temeljni kamen, zatem pa je gradbišče zamrlo,« je povedala Polona Vilar, mati prvošolčka in predstavnica v svetu staršev.

Ker na škofljiških osnovnih šolah otroci dihajo na škrge, na robu zmogljivosti pa je tudi šolska kuhinja, je župan Ivan Jordan kot mogoče kratkoročne rešitve javno omenjal župnišče in gasilski dom. Starši so se ustrašili, da bodo njihovi otroci primorani obiskovati pouk v za to neprimernih institucijah, zato so potrkali na vrata ravnatelja Romana Brunška. Ta jim je zagotovil, da se to ne bo zgodilo in da iščejo druge rešitve. Zdaj je padla odločitev, da bo del otrok naslednje šolsko leto preživel v mobilnih bivalnih enotah, ki jih bodo postavili na igrišču ob 90 let stari podružnični šoli na Lavrici.

Zmanjkale bodo štiri učilnice

»V tem trenutku kaže, da bo prihodnje šolsko leto v škofljiške šole vpisanih 1015 otrok, medtem ko v iztekajočem se letu v njih nabira znanje 949 otrok. Prvošolcev je za naslednje leto vpisanih 155, letos jih je 135,« je z nekaj statistike porast šoloobveznih otrok v občini ponazoril ravnatelj Osnovne šole Škofljica Roman Brunšek in dodal, da jim bodo septembra zmanjkale štiri učilnice. Poleg treh modularnih enot, ki naj bi jih občina postavila ob podružnični šoli Lavrica, bodo še eno zagotovili s preureditvijo oziroma zmanjšanjem knjižnice na matični šoli na Škofljici. »To bo enoletna rešitev do izgradnje nove šole, ki pa mora biti do jeseni 2016 nared, saj bo takrat vpisanih še več otrok,« opozarja Brunšek.

Na vprašanje, kaj bodo storili, če mobilne bivalne enote ne bodo postavljene pravočasno (tudi za postavitev slednjih sta potrebni gradbeno in obratovalno dovoljenje), je ravnatelj odvrnil, da bodo v tem primeru prvi šolski dan z vsemi učenci opozorilno preživeli v večnamenski športni dvorani. »Vsi vedo, kaj to pomeni. Za vsak slučaj imamo pripravljen tudi načrt B – uporabili bomo začasne prostore, recimo plesno dvorano na matični šoli. A to so rešitve za eventualno 14 dni. Brez mobilnih bivalnih enot si ne predstavljam novega šolskega leta, saj se bo v nasprotnem primeru sistem zrušil,« je realen Brunšek.

Vprašanje za milijon evrov

Bodo torej mobilne bivalne enote postavljene pravočasno? »To je vprašanje za milijon dolarjev,« je odvrnil župan občine Škofljica Ivan Jordan, ki poudarja, da bo veliko odvisno od tega, ali bo država razumela njihove težave. »Naredili bomo vse, kar je v naši moči, a če upravna enota, s katero nimamo najboljših izkušenj, ne bo stopila nasproti, bomo imeli dvoizmenski pouk. Kaj pa naj? Kdo pa je pričakoval, da se bo od januarja do maja število prebivalcev v občini povečalo za skoraj tri odstotke?« ima župan več vprašanj kot odgovorov.