Jani Mlakar je mandat potekel prvega junija, tako da jo je občinski svet že prej imenoval za vršilko dolžnosti do imenovanja novega direktorja. O direktorju muzeja, ki se večinoma financira iz državnega denarja, odloča občinski svet na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Po naših podatkih se je ta komisija že odločila in za novo direktorico predlagala umetnostno zgodovinarko, kustosinjo več razstav Sašo Nabergoj. Mnenje je podal tudi svet zavoda, a so bili za Nabergojevo le trije člani, trije so bili proti, trije pa so se vzdržali. To mnenje sicer ni obvezujoče za občinske svetnike, ki bodo prej ali slej odločili o novi direktorici muzeja.

Incident le vrh ledene gore?

Včeraj dopoldne smo neuradno izvedeli za incident, ki se je zgodil po kolegiju zaposlenih ob devetih zjutraj. Jana Mlakar naj bi eno od kustosinj, s katero smo se kasneje tudi sami pogovarjali, a je želela ostati neimenovana, obtožila snemanja sestanka z mobilnim telefonom, ki ga ji je domnevno želela odvzeti. Kustosi (v Loškem muzeju jih je šest) so stopili v bran kolegici, ki pa je vseeno morala na zagovor k direktorici. Vrnila naj bi se močno prizadeta in objokana, kasneje naj bi se zaradi domnevnih groženj sesedla, tako da so poklicali na pomoč reševalce, potem pa tudi policijo.

Dogodek so nam potrdili vsi kustosi v muzeju, ki so poslali tudi skupno izjavo, v kateri so opozorili na že dalj časa povsem neprimerne odnose med zaposlenimi in direktorico. Pri vsem tem je sicer močno nenavadno, da so se zaposleni odločili spregovoriti šele zdaj, ko je že jasno, da Mlakarjeva ne bo več direktorica, saj je, kot smo v Dnevniku že pisali, izgubila tudi prej dokaj močno podporo lokalne politike. »Prav zaradi podpore politike je imela veliko moč in nihče od nas si ni upal spregovoriti o problemih. Spravila se je na vsakega posebej. Enkrat name, enkrat na kolegico...« je povedal eden od zaposlenih v muzeju, ki si menda niso upali spregovoriti tudi zaradi stalnega zmanjševanja plač in groženj z izgubo službe. Javno se je sicer prej izpostavil le kustos Boštjan Soklič, ki pa ga je Mlakarjeva odpustila, a je dobil tožbo na delovnem sodišču in ga je morala vzeti nazaj v službo. »Direktorica Jana Mlakar se že vsa leta trajanja njenega mandata konstantno znaša nad zaposlenimi, jih ustrahuje, zmerja, diskreditira, zasmehuje, jim podtika, jih podcenjuje, manipulira z informacijami, širi o zaposlenih lažne govorice, jih ignorira, ponižuje, izsiljuje in sabotira strokovno delo. To počne zelo subverzivno, svoj radar usmerja posamično, medtem ko druge tisti čas pusti pri miru. To počne epizodično, žrtev diskreditira in kritizira pred drugimi, postavlja zaposlene v neprijetne situacije, izloča, ignorira, onemogoča strokovno delo, ki v takem vzdušju ne more nemoteno potekati,« so med drugim zapisali zaposleni, ki si želijo le nemotenega strokovnega dela.

Mlakarjeva očitke zavrača

Jana Mlakar je očitke kategorično zavrnila, pojasnila je, da je od drugih zaposlenih izvedela, da je ena od kustosinj snemala jutranji kolegij. »Le vprašala sem jih, ali je to res, odgovora pa nisem dobila. Vse ostalo so inscenirali, tudi domnevno slabost ene od kustosinj. Kaznivo dejanje snemanja sem tudi prijavila. Ne gre za mobing mene nad zaposlenimi, pač pa za organiziran mobing podrejenih do vodstva zavoda. Vse skupaj pa je del imenovanja nove direktorice,« je prepričana Mlakarjeva, ki je uradno pojasnilo dogodkov na loškem gradu poslala tudi županu Škofje Loke Mihu Ješetu.