»Priznam, ideja je precej odbita, a nekje je pač treba začeti,« pravi Brežičan Marijan Ogorevc, pobudnik nenavadnega projekta, s katerim želi na eni strani pridobiti čim več donatorjev določenim humanitarnim organizacijam, ki so pristopile k projektu, in na drugi strani v Slovenijo privabiti vsaj milijon novih turistov. In kako bi mu to uspelo? V Mozirju naj bi v prihodnjih mesecih začela nastajati steklena skulptura čebele skupaj s satjem, ki bo rasla z vsako donacijo in sčasoma postala ne le največja tovrstna steklena skulptura na svetu, temveč tudi turistična zanimivost, ki jo bodo občudovali turisti od blizu in daleč.

Ogorevc je projekt poimenoval Your Name Forever (Tvoje ime za vedno), v okviru katerega so že začeli zbirati donacije za vsaj eno od devetih dobrodelnih organizacij ali društev. To so: Rdeči križ Slovenije, Karitas, Slovensko društvo hospic, Društvo Vesele nogice, Humanitarno društvo Hrana za življenje, Društvo SKAM, Zavod Nazaj na konja, Lajki – društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski in Društvo za zaščito živali Pomurja.

Dobrodelnost kot rdeča nit

»Rdeča nit celotnega projekta je torej dobrodelnost in medsebojna pomoč. Čebela, ki resda ni samo slovenska, je simbol pridnosti, pomoči, vsi poznamo rek, da je nekdo priden kot čebela,« pravi Ogorevc, ki se je povezal z mednarodno uveljavljenim umetnikom in oblikovalcem Oskarjem Kogojem. Prav on bo oblikoval osrednji del skulpture, torej čebelo. Po uspešnem zagonu projekta pri nas nameravajo zamisel razširiti tudi v tujino. »Načrtno sem želel narediti nekaj, kar bi pritegnilo pozornost ljudi in tudi medijev. Osnovna ideja je zrasla v moji glavi, po treh mesecih pa sem jo predstavil tudi umetniku Kogoju. Bil je navdušen, čeprav se tudi njemu zdi ideja malo odbita, nenavadna. Sam sem najprej razmišljal o nekakšnem zidu, Kogoj pa je predlagal, da bi naredil čebelo,« še pove Ogorevc. Nekoliko več časa je Ogorevcu vzelo iskanje primerne lokacije v Sloveniji, kjer bi takšna skulptura dobila prostor. Sprva jo je iskal v domačih Brežicah, zatem še na Obali in okolici Postojnske jame. »Ker ni bilo odziva, sem poslal prošnje vsem slovenskim županom. Najbolj zanimiva se je zamisel zdela mozirskemu županu Ivanu Suhoveršniku. Ko sem šel v Mozirje, pa smo se že sestali tudi z lastnikom zemljišča, ki je pripravljen za ta namen nameniti 1,8 hektarja, a se lahko zemljišče po potrebi še širi,« še pove Ogorevc, ki je prepričan, da se bo ideja še dograjevala.

Ne bo dvomov

»Vsak še lahko kaj predlaga in prispeva k temu, da se bo Slovenija na koncu svetu predstavila v zares lepi luči in z veliko pozitivno zgodbo,« meni Ogorevc, ki je prepričan, da bomo s takšno skulpturo imeli kaj pokazati tujcem. Zaveda se tudi, da so ljudje danes vse bolj nezaupljivi do humanitarnih organizacij in tudi vse težje darujejo denar. A tu dvomov ne bo, saj bodo imena vseh, ki bodo nakazali denar in se s tem strinjali, javna in vgravirana v to stekleno skulpturo za vedno.