Z dvema trgovskima centroma so sklenili pogodbo, da bodo vsako jutro med šesto in sedmo uro prevzeli pripravljene pakete hrane in jih po seznamu, ki ga bosta pripravljala območno združenje Rdečega križa in župnijska Karitas, razdelili socialno ogroženim občanom. Ti bodo paket v prostore Koroškega medgeneracijskega centra prišli iskat sami, vsak dan med osmo in deveto uro dopoldne, invalidnim, starejšim in bolnim pa tudi tistim iz bolj oddaljenih krajev, kot so Kotlje, pa jih bodo pripeljali na dom.

Trenutno je na seznamu 116 občanov, ki so upravičeni do takšne pomoči, a se ta lahko tudi daljša ali krajša. Projekt so sicer začeli izvajati že sredi februarja, ko se je sodelovanje začelo z enim od trgovskih centrov, marca se mu je pridružil še eden, na dan pa razdelijo v povprečju 25 paketov. To pomeni, da v enem mesecu vsak upravičenec prejme od štiri do pet paketov hrane. Največkrat se v paketu znajdejo različne vrste kruha in pekovsko pecivo, torte, krofi in druge sladice, sendviči, jogurti, pečeno meso, mleko in solate.

Letos že 263 odločb za denarno pomoč

Kot pravi Darja Čepin, svetovalka na občini Ravne, ugotavljajo, da se tako število prejemnikov denarne pomoči kot tudi višina dodeljenih sredstev letos povečujeta. »Letos je za to v proračunu rezerviranih 68.000 evrov, do konca maja pa smo izdali že 263 odločb. Le enajst smo jih zavrnili, ker so prosilci presegali cenzus zaradi prihrankov, premoženja ali pa so letos denarno pomoč že prejeli,« pove Čepinova.

Za primerjavo: lani v vsem letu je denarno pomoč prejelo 433 oseb, ki so jim razdelili 70.000 evrov. Prav tako se, pravi Čepinova, letos znova povečuje število prosilcev, ki so upravičeni do subvencije k neprofitnim najemninam. »Lani smo imeli manjši upad, a je bil verjetno posledica sprememb socialne zakonodaje. Tako število kot tudi višina sredstev za subvencioniranje tako neprofitnih najemnin kot tudi tržnih se povišujeta, kar prav tako kaže na večjo stisko občanov,« meni Čepinova.

Občina Ravne namenja veliko sredstev še za druge socialne transferje, letos še več kot vsa prejšnja leta. Med temi so tudi subvencionirana plačila za programe v vrtcih, denarna pomoč novorojencem, sofinanciranje programov centra za socialno delo, delovanje regionalne varne hiše in drugo. Od 699 prejemnikov državne socialne pomoči v vseh občinah Mežiške doline jih je bilo v povprečju na mesec 430 iz občine Ravne. Maja letos je 521 prejemnikov iz občine Ravne prejelo tudi izredno denarno pomoč.

»Ljudje zanjo večinoma prosijo zaradi plačila položnic, nakupa kurjave pa tudi hrane. To kaže, da si z minimalnimi dohodki ne zmorejo več zagotavljati normalnega preživetja skozi mesec,« ugotavljajo na občini.