Se strinjate, da je Slovenija favoritinja tako proti Slovakom kot Latvijcem?

Seveda. In od vloge favorita nikakor ne bežimo, čeprav imamo zaradi poškodb in drugih dejavnikov precej spremenjen igralski kader. Na zadnjih dveh tekmah želimo dvakrat zmagati in potrditi uvrstitev na EP 2016, kar je bil tudi glavni cilj pred začetkom kvalifikacijskega cikla. Ob naši zmagi na Slovaškem in uspehu Švedov v Latviji bi si že pred zadnjim krogom zagotovili vozovnico za EP. Prepričan sem, da kljub neugodnemu terminu ob koncu sezone lahko obe tekmi odigramo na visoki kakovostni ravni.

Ali se je bilo po dolgi in naporni klubski sezoni težko telesno in duševno dvigniti še za junijske reprezentančne priprave in tekmi?

Ne. Mislim, da s tem nobeden od reprezentantov nima težav. Klubska sezona se je končala s tretjo finalno zmago proti Gorenju, podelitvijo pokalov in slavjem, po nekajdnevnem počitku pa smo se zbrali na pripravah v Zrečah. Utrujenost in zasičenost po težki in dolgi sezoni nista ter ne smeta biti prisotni, če pa sta, o njiju ne smemo razmišljati. Vemo, da se s sobotno tekmo v Velenju končuje letošnja sezona in da nas potem čaka zaslužen dopust. Teh nekaj dni pa bomo že zdržali, mar ne?

Kaj se je na igrišču in zunaj njega spremenilo s prihodom novega selektorja Veselina Vujovića?

Če bi radi, da povem kaj več o njem, mislim, da je to nepotrebno. Nesmiselno je izgubljati besede, kajti vsi dobro vemo, kdo je Veselin Vujović. Zunaj igrišča ni bistvenih sprememb, na igrišču pa so določene stvari drugačne, kar je povsem normalno. Že sami treningi so videti malce drugačni in so drugače sestavljeni, kot so bili pri Deniču, čeprav to spet ni nekaj revolucionarnega oziroma nam nepoznanega. Seveda so tudi nekatere novosti, ki so zelo zanimive, in to je tisto, kar igralca pritegne.

Vujović je znan tudi po tem, da pri njem vse izhaja iz obrambe.

Na pripravah v Zrečah smo bolj ali manj delali predvsem pri obrambi. Na nekoliko drugačen način nam je Vujović pokazal določene stvari, svoje ideje in zahteve v obrambi, ki nam lahko prinesejo še boljše rezultate. Trudimo se, da bi te stvari čim prej razumeli, dojeli in sprejeli ter jih nato uspešno pokazali in izpeljali v praksi tudi na pravih tekmah, ne zgolj na treningih. Šele tekma pokaže, kako določene zadeve delujejo v igri. Verjamem, da bomo že na Slovaškem pokazali nekaj novega. Je pa res, da smo bili doslej z novim selektorjem skupaj le nekaj dni. On mora spoznati nas in mi njega – v vseh situacijah, ne le v dobrih in idiličnih, kot so na primer v Zrečah.

Ste morebiti že od prej vsaj delno poznali Vujovićev način dela?

Verjetno je bil njegov sistem dela meni malce bolje znan kot drugim. Poznam namreč precej igralcev, tako aktivnih kot tistih, ki so že končali kariero, ki so v preteklosti delali pod Vujovićevim vodstvom. Od teh igralcev sem dobil precej informacij, tako da sem vnaprej vedel, kaj lahko pričakujem in kako bo vse skupaj vsaj približno videti. No, od prej sem ga tudi že osebno poznal, a to ne pomeni, da sva se veliko družila, ampak sva bila nekajkrat le skupaj v družbi.

Vas je presenetil z izbiro igralskega kadra, ki je v primerjavi z Deničem doživel kar nekaj sprememb?

Prav nič me ni presenetil. Glede na številne poškodbe in podobne zadeve je selektor izbral najbolje, kar slovenski rokomet premore. Vsi tisti, ki si zaslužijo poziv v reprezentanco, so bili na pripravah oziroma so na širšem seznamu. A tako tisti, ki smo že dolgo v reprezentanci, kot povratniki in novinci se bomo morali pri novem selektorju znova dokazovati. Tudi Vujović je večkrat poudaril, da pri njem vsi igralci začenjajo z ničle in da nima nihče nobenih privilegijev zaradi preteklega dela. In tako je tudi prav.