»Čeprav se sezona komaj začenja, smo morali letos posredovati že 94-krat, od tega v 77 reševalnih akcijah. Gorski reševalci smo opravili že več kot štiri tisoč ur dela, že 12 ljudi se je v hribih in gorah smrtno ponesrečilo. Od tega trije gorniki, večina preostalih pa je bila gozdarjev in drugih delavcev, nesreče pa so še vedno posledica odpravljanja škode po žledolomu,« je na hitro povzel predsednik GRZS Igor Potočnik.

Od prejšnjega konca tedna je na Brniku za reševanje v gorah tudi stalno pripravljena z gorskim reševalcem okrepljena enota nujne helikopterske medicinske pomoči. V juniju in septembru bo tako od petka do nedelje, julija in avgusta pa vsak dan. Že leta si gorski reševalci, člani ekip helikopterske nujne pomoči in drugi prizadevajo, da bi tako dežurstvo potekalo vse dni v letu. S tem bi pridobili namreč ogromno zdaj izgubljenega časa, ko mora helikopter pred posredovanjem v nesreči pobrati nekje še gorskega reševalca.

»Mi smo že zdavnaj vse pripravili in smo na razpolago, a kaj ko naša birokracija na ministrstvu za zdravje ni naredila še ničesar,« je bil jasen Potočnik. Že prvi »dežurni« konec tedna je bil pester, v petek so s helikopterjem v zelo zahtevni akciji reševali dva težko poškodovana alpinista, reševalne akcije so bile tudi v soboto in nedeljo. »Glede na statistiko nas poleti čaka še sto takih reševanj,« je dejal vodja gorske enote policije Robert Kralj in opozoril na to, da se ljudje ne znajo prav obnašati ob nesreči, še manj pa, ko vidijo, da bo v njej posredoval helikopter. Na leto imajo gorski reševalci od 350 do 400 posredovanj, od tega več kot 170 s pomočjo helikopterja.

Razmere v gorah so te dni že zelo pomladanske oziroma poletne. Lani v tem času je bilo namreč povsod še ogromno snega, letos ga skorajda ni, a je zato lahko snežno presenečenje na planinskih poteh še toliko nevarnejše. »Brez derez in cepina tako v gore nikakor ne smete iti. Največ smrtnih primerov je zaradi zdrsov. Alfa in omega planinstva je pa tako in tako primerna obutev,« je povedal gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Več navodil o pripravi pred odhodom v hribe in o ravnanju ob nesrečah lahko preberete na spletnih straneh PZS in GRSZ, kratke povzetke pa tudi v okvirjih ob besedilu.