Menim, da se Novi Gorici dela krivica, če se jo šteje zgolj za igralniško mesto, saj ponuja precej več. Je sorazmerno mlado mesto, ki leži na skrajnem zahodu Slovenije, tik ob meji z Italijo, in je manj kot uro oddaljena od morja, gora ter dobro uro vožnje od svetovno znanih Benetk. Obdana je s hribi, reko Sočo in ravnicami, svojevrsten pečat pa ji daje submediteransko podnebje z veliko sonca, ki ponuja odlične razmere za rast različnih vrst sadja, zelenjave in vinske trte. Nova Gorica je središče treh bližnjih, a različnih vinorodnih okolišev, do katerih je potrebnih le 15 minut vožnje z avtomobilom: briškega, kraškega in vipavskega, in to z obeh strani meje. Tu je tudi zibelka oranžnih vin; tukaj domujejo vrhunski slovenski vinarji. Nova Gorica bi morala biti izhodišče oziroma središče vinskega turizma.

Tudi goriška kulinarika predstavlja preplet kraške, briške, vipavske pa tudi sosednje furlanske in italijanske kuhinje, kar ji daje veliko pestrost. Goriška pokrajina namreč ponuja vrhunske kulinarične pridelke, na primer goriški radič oziroma sukenski regut, kot mu pravijo domačini. Imamo kraški, vipavski in briški pršut pa tudi najboljše šalame. In seveda odlično sadje in zelenjavo, zlasti češnje, breskve, marelice. Imamo tudi dobre mlečne izdelke (nanoški in tolminski sir, skuto…). Ne manjka nam niti dobrih sladkovodnih rib. In prav v tej pestrosti je iskati prednost.

Nova Gorica z okolico že ponuja kar nekaj vrhunskih restavracij, gostiln in kmečkih turizmov; nedvomno ima vse predispozicije, potrebne za vrhunsko enogastronomsko destinacijo. Resda ni obmorsko mesto, a naša prelepa smaragdna Soča in čudovita narava ter vse prej našteto lahko bržkone pritegnejo množice ljudi. Le ponuditi jim je treba pravi produkt.

Razmislimo o tem in združimo svoje moči. Povežimo igralništvo, nočno življenje, zgodovino, enogastronomijo, kulturo, naravne lepote in gostoljubnost ter predanost ljudi. To je skupek, po katerem se razlikujemo od drugih destinacij. Manjka nam le trdna vizija za prihodnost, ki bi Novo Gorico postavila ob bok najboljšim. Torej, imamo veliko prednosti in možnosti, treba jih je le izrabiti.