Med bolj pompozne in pričakovane novosti konference Worldwide Developers Conference (WWDC) je sodila nova storitev apple music oziroma storitev za predvajanje glasbe po spletu. S tem so se podali v hudo konkurenčno bitko za poslušalce, ki lahko že več let izbirajo med storitvami, kot so spotify, rhapsody, deezer, amazon in google.

Applova prevlada na področju digitalne glasbe se je začela leta 2001 z njihovo storitvijo itunes. V zadnjih letih se je trend poslušanja glasbe močno prevesil v prid spletnim storitvam, ki uporabniku omogočajo dostop do enormnih količin glasbe v zameno za določeno mesečno naročnino. Njihov pozni vstop na ta trg je predvsem zasluga pokojnega Steva Jobsa, ki ni verjel, da bodo ljudje kadar koli pripravljeni plačati za glasbo, ki si je dejansko ne lastijo, temveč jo zgolj najemajo.

Čar tovrstne pretočne glasbe so tudi personalizirani algoritmi, ki posamezniku predlagajo nove avtorje in žanre na podlagi dotedanjih poslušanj. Na neki način gre za okorno oživitev klasičnih radiev, ki so se v digitalno dobo 21. stoletja ponovno dvignili s spletnimi radijskimi oddajami – podcasti.

Vstop na trg s 3 milijarde ameriških dolarjev vredno investicijo

Tako kot Google stavi na »streaming« glasbo – pred časom so kupili storitev za spletno poslušanje glasbe songza –, tako Apple gradi svoj napad na ta segment trga tudi z nakupom podjetja Beats Electronic, za katero je leta 2014 odštel 3 milijarde ameriških dolarjev.

Poglavje Apple Music je na konferenci WWDC odprl priljubljeni raper Drake. Ta je poudaril, da je na trgu prava poplava glasbe. Nova storitev vso zadevo poenostavi, tako za poslušalca kot za avtorja. Kot del nove storitve so predstavili tudi spletni radio, ki bo s svežimi glasbenimi izbori za poslušalce skrbel 24 ur na dan. Njegov program bo oblikoval in povezoval znani britanski DJ z britanske mreže BBC Zane Lowe.

V tem duhu so predstavili še storitev connect, ki bo glasbenikom omogočala lažjo komunikacijo z oboževalci po facebooku, skupaj s storitvijo soundcloud. Apple music bo začel delovati junija, dostopen pa bo v 100 državah. Različica za sisteme android bo sledila spomladi.

Nadgradnje za boljšo večopravilnost

Apple je predstavil široko paleto nadgradenj programske opreme, med drugim tudi posodobitev za operacijski sistem OS X, ki deluje na računalnikih mac. Poimenovali so jo el capitan – ponovno po naravni znamenitosti v Kaliforniji. Nadgradnja obljublja nove funkcionalnosti – od izboljšane večopravilnosti (možnost uporabe dveh oken hkrati, kar uporabniki sistema windows uporabljajo že več let) do različnih izboljšav samih aplikacij in novih ukazov z gestami. Kot posodobljen dodatek bo ljubitelje iger razveselil metal, ki izboljša grafično predstavo iger. Kot brezplačna posodobitev bo el capitan na voljo to jesen.

Nadgradnja operacijskega sistema za mobilne naprave je tokrat že 9. po vrsti in posledično nosi ime iOS 9. V tem primeru so posodobitve v primerjavi s prejšnjo različico minimalne. Izboljšano je denimo delovanje glasovne pomočnice siri – zgledovala se bo po glasovnem pripomočku konkurenčnega operacijskega sistema android – google now. To pomeni, da se bo siri odslej bolj osredotočala na kontekst rešitev, ki jih bo ponudila uporabniku. Ponujala naj bi celo predloge, še preden jo uporabnik zažene. iOS bo ponudil še malenkostno izboljšani aplikaciji za klicanje in opomnike. Še najočitnejša pa je uvedba večopravilnosti za tablico ipad, ki bo odslej z novimi pojavnimi meniji omogočala boljši preklop med aplikacijami.

Boljši zemljevidi, vendar samo za izbrane trge

Aplikacijo za prebiranje novic newsstand bo odslej nadomestila nova, ki spominja na priljubljeni flipboard. Prek nje naj bi mediji vsebine objavljali neposredno, hkrati pa naj bi imeli tudi možnost za nameščanje oglasov.

Tri leta po tistem, ko je Apple predstavil svojo aplikacijo zemljevidi – maps, bo ta končno doživela nadgradnjo s podatki o linijah javnih prevozov (seveda za izbrana mesta v Združenih državah Amerike in na Kitajskem).

V skladu s trendom nosljive tehnologije bo nadgradnjo doživel tudi operacijski sistem za pametno uro iwatch. Ta je na police prispela šele pred šestimi tedni.