Direktor agencije GOLEA Rajko Leban je ob tej priložnosti predstavil dosežke projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, v okviru katerega so postavili sončno elektrarno na protihrupni ograji hitre ceste pri Bazari, prenovili dvanajst šolskih kotlovnic in knjižnice s kotli na lesno biomaso, energetsko sanirali sedem objektov. Ob tem so izvedli tudi zelo obsežen in kompleksen izobraževalni program, ki je obsegal izobraževanja učiteljev, krožke in tehnične dneve na temo obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, OVE in URE didaktične pripomočke za pouk, natečaj, OVE in URE dan ter Brunarico obnovljivih virov. Za ta izobraževalni program so konec aprila prejeli energetsko nagrado.

Pestro dogajanje v Novi Gorici

Dogajanje v Novi Gorici se je začelo z gledališko trilogijo Don Kihot med preteklostjo in prihodnostjo, ki so jo izvedli učenci treh osnovnih šol. Gledališka trilogija, ki jo je režirala Samanta Kobal, je pred udeležence postavila vprašanja varovanja narave, onesnaževanja vseh vrst, ponovne uporabe in iskanja rešitev nanje. Scena in kostumi za igro so nastali s pomočjo idej in spretnih rok nastopajočih učencev in njihovih mentorjev po načelu 3R: zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj. Uporabili so rabljena oblačila, rabljene predmete in embalažo.

Gledališka predstava je nastala na temeljih koncepta letošnjega OVE in URE natečaja, ki ga je GOLEA objavila že tretjič, tokrat z naslovom S ponovno uporabo iz zgodbe v resničnost. Natečaj je šole spodbujal k ponovni uporabi materialov, oblačil in odpadkov, zato so učenci ustvarjali kostume in z njimi ponazorili ključen lik ali več likov iz prepoznavne zgodbe – pravljice, otroške ali mladinske literature, filma, gledališke predstave, stripa itn. Razglasili so tudi najboljše med enakimi po starostnih kategorijah. Primorske šole so pokazale, kaj vse so v zadnjih treh letih ustvarjale na temo obnovljivih virov in učinkovite rabe energije ter trajnostnega razvoja, otroci so delali poskuse na postojankah Experia in eHiša, vozili električno kolo ali skuter ter testirali »fajn bicikl« in kolo na sončne celice, zabavali so se s Piko Friko, se igrali na igralih, se preskusili v igranju švicarskega inštrumenta alpski rog in repali s Trkajem.

Velika udeležba

Prireditve se je udeležilo tisoč otrok primorskih šol in vrtcev ter dvesto gostov, med njimi tudi veleposlanik Švice v Sloveniji njegova ekscelenca Pierre-Yves Fux in gostje iz Švice, predstavniki službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, vodja tehnične pisarne na ministrstvu na infrastrukturo Tilen Smolnikar, številni župani, direktorji in predstavniki primorskih občin, ravnatelji šol in vrtcev ter predstavniki Triglavskega narodnega parka. (sč)