Družinski zdravniki prevzeli tudi dojenčke

»Želje, da bi vsi otroci imeli svojega pediatra, so eno, realne možnosti pa drugo. Žal ne gre,« pravi Matej Slivnik, ki je specialist pediatrije ter šolske medicine in že dolga leta dela v Rogaški Slatini. Ko je bil še edini pediater na območju šestih občin, ki ima okoli 33.000 prebivalcev, so kadrovsko stisko reševali tako, da je prevzel skrb za takšno število otrok, ki bi jih v normalnih razmerah zdravili dva ali celo trije zdravniški timi, in je bil resnično močno preobremenjen. Starši in tudi zdravniki splošne ali družinske medicine, ki so prevzeli druge otroke, so imeli vedno možnost, da so se z njim posvetovali ali pa da so male bolnike, če je bilo treba, pripeljali k njemu na pregled. Takšen sistem so ohranili tudi potem, ko je v Šmarje prišel pediater Robert Bajuk, ki je Slivnika zelo razbremenil. Starši imajo tudi možnost, da svoje otroke občasno pripeljejo k pediatru na celovit, polurni pregled in se z njim pogovorijo o vseh problemih. Povsem logično je tudi, da so enemu ali drugemu pediatru dodeljeni otroci s kroničnimi obolenji, ki potrebujejo specialistično obravnavo, in tisti, ki so imeli tako resne težave, da so potrebovali bolnišnično zdravljenje.

Koncesionarji ponujajo višje plače

Čeprav so delo organizirali po svojih najboljših močeh, pa seveda še zdaleč niso zadovoljni s stanjem v zdravstvu. Lani in letos je Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah zaposlil štiri specializante, kar je bil sicer velik uspeh, vendar je direktorica Irena Nunčič še vedno zaskrbljena, kako bo v prihodnje. Specializacija namreč traja štiri leta, na področju pediatrije še leto več, v tem času pa se lahko nekateri starejši zdravniki odločijo za upokojitev in bodo imeli spet kadrovske težave. Nunčičeva pravi, da povsem razume mlade, da se raje zaposlijo v večjih zdravstvenih domovih v urbanih središčih. »To je njihova prostovoljna odločitev in tega jim nihče ne more zameriti. Vendar pa se potem zgodi, da so občine prisiljene sprejeti skrajne ukrepe in prenesejo tim iz zdravstvenega doma, ki je v javni mreži, v tisti del, ki se nanaša na koncesije,« opozarja direktorica Nunčičeva in pri tem posebej poudarja, da se ne bojijo konkurence in da je prav, da so na voljo tudi koncesionarji, ki pa vendarle imajo boljši položaj. Zaradi zasebne plačne zakonodaje lahko mlademu zdravniku ponudijo več denarja kot zdravstveni domovi, ki jim javna zakonodaja natančno določa višino plače.

»Vsi smo krvavi pod kožo, zato jih razumem, da gredo tja, ker bodo več zaslužili. Ministrstvo smo na to že opozorili in tudi novo ministrico bomo opozorili na to problematiko. Skrajni čas je, da povedo, kakšno javno mrežo želijo imeti, in da postavijo sistemske rešitve. Zakonodaja je na tem področju zelo skopa in nedorečena, in če bo tako ostalo, bodo koncesionarji širili obseg opravljanja zdravstvenih dejavnosti, medtem ko se bo obseg zdravstvenih dejavnosti javnih zavodov zmanjševal,« še pravi direktorica.

Z veliko muko dobili štiri specializante

Zdravnik Ali Nassib, ki je specialist splošne medicine v Kozjem, malo za šalo, malo pa zares pravi, da bi vsi od veselja skočili v zrak, če bi dobili še kakšnega pediatra. »Ne boste mi verjeli, če vam povem, kakšne muke smo preživljali, preden nam je uspelo pridobiti v naše kraje štiri specializante. Če želiš pridobiti mlade sodelavce, jih moraš neprestano klicati, vabiti in opozarjati, kdaj bodo sestanki. Če pozabiš nanje za tri mesece, si storil veliko napako, ker ti v tem času že lahko pobegnejo drugam. Res je težko. Seveda pa so pri teh stvareh zelo pomembne družinske razmere. Če ima nekdo, ki bi ga želeli zaposliti, življenjskega sopotnika v naših krajih, je to dober obet, da bosta oba ostala tukaj,« nam je odkrito pripovedoval zdravnik Nassib, ki kljub temu da ni pediater, v Kozjem skrbi za številne dojenčke in malčke. »Zdravniki z dolgoletno prakso se ne bojimo dojenčkov tako kot naši mladi kolegi. Ljudje nas že dolgo časa poznajo in nam zaupajo. Na srečo imamo dva izkušena pediatra, ki sta nam vedno na voljo. Samo pokličemo ju po telefonu in nam takoj svetujeta,« še pravi dr. Nassib, ki je seveda tako kot drugi zdravniki splošne ali družinske medicine opravil tečaj iz zdravstvenega varstva žena, otrok in mladine. To je namreč pogoj, da lahko delajo z otroki.