»Seveda sem bila prvih zmagovalnih stopničk na mednarodnih dirkah UCI zelo vesela, potem pa še presenečena. Ob svečani razglasitvi so mi vsi zapeli. Spontano. Nikomur nisem povedala, da praznujem. Zares prijetno naključje. Slavile smo tudi v ekipni razvrstitvi, da je bilo veselje za vse,« je kolesarka Polona Batagelj (BTC City Ljubljana) opisala osvojitev tretjega mesta na Auensteinerjevih kolesarskih dnevih v Nemčiji, ki so v nedeljo na zadnji dan dirke sovpadli s praznovanjem 26. rojstnega dne. Lepšega darila, kot je eden od vrhuncev kariere, si ni mogla želeti. Uspeh je dobra napoved pred petkovim mednarodnim kronometrom za nagrado Ljubljane, ki bo že drugo leto zapored odprl kolesarske dneve Maratona Franja. Uspeh dviguje pričakovanja za dirko Giro Rosa, ki se čez manj kot mesec dni začenja v Ljubljani.

»Zame so stopničke precejšnje presenečenje. Dolgo sem čakala,« zavzdihne Primorka iz Ajdovščine. Da je presenečenje upravičeno, kaže svetovna lestvica. Trenutno je uvrščena na 187. mesto, v Auensteinu je bila na odru skupaj z dvajseto z lestvice, Južnoafričanko Ashleigh Moolman (Bigla), in z le malce nižje uvrščeno Nizozemko Sabrino Stultiens (Liv-Plantur), ki velja za eno najbolj talentiranih evropskih kolesark. Raven je torej občutno presegla. Poleg tega so bile to šele druge UCI-točke v sezoni.

Tretje mesto ni naključje. Pokazala je vsestranskost. Bila je šesta v uvodni vožnji na čas (6 km), tretja v razvrstitvi gorskih ciljev in četrta v kraljevski etapi. »Kronometra tako dobro še nisem peljala. Bil je krajši, razgiban. Za skupni vrstni red smo vedele, da bo odločal zadnji dan, pred katerim nas je bilo štirideset razvrščenih znotraj minute, potem so bile razlike večje,« je opisala dirko. Za nameček je z Martino Ritter (6. mesto), Špelo Kern (19.) in kolegicami zmagala v ekipni razvrstitvi pred švicarsko ekipo Bigla in nizozemsko Liv-Plantur, sestrsko zasedbo Giant Alpecin, ki sodita med najboljših osem na svetu. »Če so nas lani na tujih dirkah kot novonastalo ekipo še podcenjevali, zdaj tudi bolj uveljavljenim dokazujemo, kaj zmoremo,« je uveljavitve ekipe Gorazda Penka vesela Batageljeva.

Neverjetno naključje je, da je v nedeljo drugi del ekipe BTC City Ljubljana nastopil na dirki svetovnega pokala v Philadelphii v ZDA. Poljakinja Eugenija Bujak je z 12. mestom dosegla največji uspeh ljubljanske profesionalne ekipe na dirkah na najvišji ravni. »V ZDA je odšel del ekipe, ki jim je bil teren bolj pisan na kožo glede na sposobnosti. Poleg tega pot in časovne razlike slabše prenašam. V petek nas čaka VN Ljubljane (trasa BTC–Domžale), kjer se obeta še močnejša konkurenca kot lani. Že za uvrstitev med deseterico bo treba vrhunsko odpeljati. V nedeljo sledi že nova dirka v Švici. Potem naju z Uršo Pintar čaka nastop na evropskih igrah v Bakuju,« opiše Polona tekmovalno zelo zapolnjen junij, ki mu v prvih julijskih dneh sledi vrhunec njene kariere na domačih tleh – Giro Rosa. »V svetu vedo, da bo start pri nas v Sloveniji. Tega si pred petimi leti, ko sem prvič nastopila na ženskem Giru v dresu kluba Bizkaia, nisem predstavljala. Če bi kdo to rekel, bi ga imela za čudaka,« se Batageljeva veseli prihoda karavane največje etapne dirke na svetu. Glede na dosežek na kronometru v Auensteinu se zdi idealen tudi začetek dirke Giro Rosa 3. julija v Ljubljani, a žal dvokilometrski prolog ne bo speljan na ljubljanski grad.