»Najboljša teniška igralka v zgodovini.« Takšno mnenje se po zmagi v Rolandu Garrosu, kar je že njena dvajseta zmaga na turnirjih za veliki slam v karieri, širi kot kašen virus po svetovnem spletu. A številke temu ne pritrjujejo. Vsaj zaenkrat. Ima pa Američanka Serena Williams v bližnji prihodnosti izredno priložnost, da svoje ime zavihti na sam zgodovinski vrh ženskega tenisa.

S tretjim uspehom na peščeni pariški teniški podlagi se je temnopolta zvezdnica vseeno dokopala do nekaj osupljivih dosežkov. Številko kariernega zaslužka je dvignila na vrtoglavih 69,5 milijona dolarjev. Druga na lestvici, ruska lepotica Marija Šarapova, je denimo do zdaj zaslužila skoraj polovico manj – dobrih 35 milijonov dolarjev. Williamsovi je ob tem uspelo zmanjšati zaostanek za Steffi Graf, ki ima v moderni dobi tenisa 22 zmag na turnirjih za veliki slam, hkrati pa je na polovici poti, da osvoji vse štiri največje turnirje v sezoni. To ji doslej še ni uspelo, bi pa z osvojitvijo Wimbledona drugič v karieri prišla do štirih zaporednih zmag, a ne v istem koledarskem letu. Ameriški mediji so dosežek poimenovali kar »Serena slam«.

Prav že omenjenih 22 zmag na turnirjih za veliki slam je tisto, kar Grafovo še vedno drži na zgodovinskem prestolu ženskega tenisa. Nemka je imela ob tem tudi nekoliko močnejšo konkurenco, saj so njene največje tekmice Chris Evert, Martina Navratilova in Monica Seleš skupaj osvojile 45 velikih slamov, medtem ko so jih Serenine Marija Šarapova, Justine Henin in Venus Williams skupaj le 19. A mnogi opozarjajo, da vse ni v številkah in kot dokaz prilagajo Američankino vsestransko igro in zagotovo nezanemarljiv podatek, da je v paru s sestro Venus v dvojicah osvojila še dodatnih 13 velikih slamov.

Omenjene primerjave mlajšo od sester Williams, ki je odločena, da kljub 33 letom podre vse mejnike in konča dvome o najboljši igralki vseh časov, ne spravljajo iz tira. Ker je leta 2011 kazalo, da bo teniški lopar v roke prijela le še za zabavo, si naziva najboljša vseh časov želi še toliko bolj strastno. Pestile so jo namreč poškodbe, tako da je dobršen del sezone izpustila zaradi rehabilitacije noge, za nameček je imela nevarno pljučno embolijo. Zato se je vse bolj ukvarjala s stvarmi, ki jo veselijo zasebno, predvsem z modo in dobrodelnostjo. Ima namreč svojo kolekcijo oblačil, ki jo je poimenovala Aneres (od zadaj brano njeno ime Serena). Finančno je ob tem pomagala, da so v Keniji zgradili srednjo šolo, skupaj s sestro sta postali solastnici kluba ameriškega nogometa Miami Dolphins, kot prva profesionalna športnica pa je reklamirala tampone. »Ljubim izzive, ne nameravam se ustaviti,« je takrat dejala.

Nato je sledila vrnitev. Vrnitev presežkov. Z osvojeno zlato kolajno na olimpijskih igrah v Londonu je bogat mozaik uspehov le še dopolnila. Da je danes najstarejša številka ena v zgodovini tenisa, je samo še pika na i. »Že to, da sem pri dvajsetih velikih slamih, je nekaj neverjetnega. A vsakič, ko primem pokal v roke, imam v mislih že naslednji turnir. Enostavno si želim zmagovati, dokler bo le šlo,« pravi Williamsova. Pri lovljenju zgodovinskega dosežka pa jo je podprla celo sama Steffi Graf, ki je ne moti, da bi krono morala predati naslednici. »Jasno je, da je še vedno na vrhuncu moči. Če bo tako nadaljevala, potem sploh ni dvoma, da me bo prehitela. Njen talent in trdo delo ji dajeta priložnost, da moje dosežke močno preseže. Če mislite, da bi me to motilo, se močno motite. Številke me niso nikoli posebej zanimale. V času svoje kariere sem dala od sebe vse, kar sem lahko, z doseženim pa bolj ne bi mogla biti zadovoljna. Zato bodite prepričani, da mi spanca to ne bo kratilo.«