Tih, plašen in nekomunikativen. Bi verjeli, da se za opisom teh besed skriva eden najboljših nogometašev na svetu? Toda zvezni igralec Barcelone Andres Iniesta je še enkrat več dokazal, da štejejo njegove predstave na zelenici in ko je govora o nogometu, postane samozavesten kot malokdo, namesto njegovega jezika pa spregovorijo številne asistence in zadetki.

V diskotekah in lokalih se ne počuti dobro, kar vedo povedati tudi njegovi prijatelji, ki so mu zato zbadljivo nadeli vzdevek Kralj zabave. A to ne pomeni, da cele dneve prebije doma za štirimi stenami. Nasprotno, je čustveno inteligenten in pozoren do ljudi okoli sebe. Ko je Barcelona leta 2011 osvojila ligo prvakov, je na hodnikih stadiona Wembley neumorno odgovarjal novinarjem, v roke je vzel celo prenosni telefon in se po radijski postaji javil v Španijo. Vse je počel mirno in sproščeno. Ker je velik, v kopačkah ali brez njih.

Iniesta je otrok Barcelone. Starša sta poznala trenerja mladinske šole in ga prosila, če si lahko ogleda nadarjenega mladeniča. Kar je videl, ga je zadovoljilo in sledil je vpis v slavno La Masio. Tam se ni najbolje počutil, bil je brez pravih prijateljev, skorajda istočasno pa je barve katalonskega kluba branil Xavi Hernandez, s katerim sta postala izjemen dvojec sredine igrišča. »Največkrat mi sploh ni potrebno pogledati, kje se nahaja, pa mu lahko natančno podam žogo,« je njuno sinergijo opisal Iniesta.

Zanimivo, da je kot otrok stiskal pesti za nogometaše Reala iz Madrida. Njegova starša sta sprva razmišljala, da bi ga vpisala v Realovo nogometno šolo, a sta si premislila, ker je bila v bližini akademije za mlade nogometaše javna hiša. Danes je seveda srečno poročeni milijonar, ponosni oče hčerke Valerie, ki ni pozabil sovaščanov iz odročne vasice Fuentealbille. Še več, v lokalni nogometni klub, v katerem je začel brcati žogo, je leta 2011 vložil 420.000 evrov, nato pa jim dve leti kasneje znova finančno pomagal, da so se izognili bankrotu.

Pri 31 letih je dosegel veliko. S Španijo je bil evropski in svetovni prvak, z Barcelono je v letu 2009 osvojil neverjetnih šest lovorik, tri leta kasneje pa so ga izbrali tudi za najboljšega evropskega nogometaša. »Nogomet obvlada. Je popoln. Lahko napada ali se brani,« mu je polaskal španski selektor Vicente del Bosque. Mnenje, ki mu pritrjujejo ljubitelji nogometa široko po svetu.