Gorenjska plaža je eden največjih turistično-rekreativnih projektov na Gorenjskem v zadnjih letih. Gradnja je stala 4,3 milijona evrov, tri je občina dobila od Evrope in države, ostalo je breme proračuna. Lani so sicer res lep kompleks odprli šele sredi julija, našteli so 48 kopalnih dni in 10.000 kopalcev. Stroški obratovanja so krepko presegli prihodke. Letos sta dva izjemno topla junijska konca tedna torej prav tako že izgubljena, kar tudi med uporabniki sproža kar nekaj negodovanja. Sploh v luči tega, da so številni že kupili letne vstopnice. »Namesto da bi izkoristili zgodnji začetek sezone in bazen odprli, kakor je bilo obljubljeno, že v začetku junija (zato smo tudi kupili letno vstopnico), zdaj podajate banalne izgovore,« se je na družabnem omrežju oglasil eden od občanov Tržiča.

Gostinca z denarjem od nikoder

Občina je imela silne težave tudi pri iskanju gostinca, ki bi prevzel lokal ob bazenu. V časih starega kopališča je bila ob njem priljubljena gostilnica Bazenček, lani pa so težavo reševali z zabojnikom s prigrizki in pijačo. Na občini so sprva načrtovali, da bi gostinski del zgradili le do 3. gradbene faze, nato pa bi izbrani gostinec sam dokončal gradnjo. Iz te moke ni bilo kruha, zanimanja za kaj takega med zasebniki ni bilo. Občina se je nato odločila, da bo sama dokončala gostinski del, a bila neuspešna pri oddaji celotnih prostorov. Nato so se odločili, da bodo dokončali le manjši del brez skladišča in zunanje terase, za gradbena dela namenili še 140 tisočakov in vso pomlad iskali najemnika. Sprva je ocena najemnine zanašala 2663 evrov (vse cene navajamo brez davka), ker se na javne pozive in dražbe ni javil nihče, so jo znižali na dva tisočaka. Tudi to ni »šlo skozi«, zato so začeli z oddajo zgolj ožjega dela prostorov, uradna cenitev je pokazala na dober tisočak najemnine. A tudi to ni šlo in nazadnje so posel le oddali domačemu gostincu Željku Preradoviću za 777 evrov na mesec. Ta bo razliko med to ceno in ocenjenimi dobrimi tisoč evri moral priglasiti kot državno pomoč.

Vse sklepe o cenah in oddaji gostinskega lokala je sprejemal župan Borut Sajovic, občinski svet se je z odločitvami zgolj seznanjal, kar je med svetniško opozicijo vneslo precej razburjenja. Preradović sicer upravlja lokal ob tržiški avtobusni postaji, že nekaj let ima v najemu tudi avtokamp v Podljubelju, ki pa bolj kot ne služi kot prostor za piknike. Številnim v Tržiču gre v nos ne le nizka najemnina, pač pa tudi dejstvo, da je Preradović prejšnji petek že peto leto zapored poskrbel za predpočitniški piknik za občinske uradnike v Podljubelju. Teden dni smo čakali odgovor župana Sajovica na vprašanje, kdo je plačal stroške pogostitve: Preradović, občina ali vsak uradnik sam. Odgovora ni bilo, a je zato gostinec sam na mizo položil vse karte: »Ničesar nimam skrivati. Vse sem si prislužil s trdim delom in tudi na Gorenjski plaži se bomo potrudili po najboljših močeh. Piknik za občinske uradnike sem pripravil že petič, račun poravnajo z naročilnico, za 25 ljudi sem letos zaračunal dobrih 300 evrov,« je pojasnil Željko Preradović.

Prevzem Gorenjske plaže velik zalogaj

Kot samostojni podjetnik je lani po javno dostopnih podatkih zaslužil dobrih 80.000 evrov, imel je 0,3 zaposlenega in prikazal štiri tisočake izgube. Letos bo samo za zagon moral v opremo vložiti vsaj 50.000 evrov. »To naj nikogar ne skrbi, šlo bo izključno za naš, družinski denar. Lokal bomo odprli konec meseca, saj je za 17. junij napovedan tehnični prevzem. Zaenkrat bomo imeli bar s pijačo in nekaj prigrizki. Jeseni pa načrtujemo postavitev kuhinje, najem še ostalih prostorov in s tem tudi odprtje prave gostilne,« je napovedal Preradović, ki je najemnino ocenil za ugodno v poletnih mesecih. »A plačevati jo bom moral tudi januarja! Že dejstvo, da se na razpise ni prijavljal nihče, vam mora povedati, da tu ne gre za nobene usluge, pač pa za tvegan posel. A sem prepričan, da bomo s trdim delom uspeli. 35 let sem v gostinstvu in se izziva ne bojim,« je še povedal Preradović.