»Ste se dobro ogreli, so čipi nameščeni? Vidite boje? Med plavanjem morajo biti vedno na vaši levi, ne pozabite tega,« je skupinici mladih triatloncev trener delil še zadnje napotke, preden so se v vodi razvrstili v vrsto in pogled uprli proti rumeni in rdeči boji, od startne linije oddaljeni nekaj več kot 120 metrov. Triatlonci, ki so se včeraj odločili za sodelovanje na Dnevnikovem triatlonu in med skupno petimi disciplinami izbrali supersprint, so morali najprej preplavati 250 metrov, nato čim hitreje zajahati kolo in ob obali prekolesariti devet kilometrov, po oddaji kolesa pa jih je od cilja ločila še dvokilometrska tekaška preizkušnja. Za njimi so z močnimi plavalnimi zamahi v morsko gladino zarezale roke tistih, ki so se pomerili v nekoliko daljšem sprinterskem izzivu, nato je sledil akvatlon za najmlajše, živahno športno obarvano nedeljo v portoroški marini pa so sklenili najvzdržljivejši triatlonci. Preplavali so 1500 metrov, prekolesarili kar 36 in pretekli deset kilometrov.

»Dobro sem pripravljena,« je bila med pripravami na začetek ciciakvatlona samozavestna Iza in razložila, da tokrat ne bodo kolesarili, temveč »samo« plavali in tekli, kar se imenuje akvatlon. In medtem ko so najmlajši triatlonci s prsti na nogah še preverjali, ali je morje res že prijetno toplo, in čakali, da sirena naznani njihov start, je v cilj že pritekel zmagovalec triatlonskega sprinta. »Proga je dobra, nekoliko moteč je bil morda le vzpon, saj je tam nastala gneča, a smo se znašli,« je bil triatlonec Matevž Planko zadovoljen z zmago. Za 750 metrov plavanja, skoraj šestnajst kilometrov kolesarjenja in še štiri kilometre teka je potreboval nekaj več kot 52 minut. »Verjetno sem bil hitrejši pri menjavah,« je še ocenil vzrok za prednost, ki si jo je uspel nabrati pred prvim zasledovalcem Juretom Majdičem. »Saj bo dobil kazen zaradi prevelike hitrosti,« se je v cilju pošalil drugouvrščeni Majdič, član slovenske policije.

Čeprav so bili zmagovalec in nekaj tistih, ki so v cilj pritekli takoj za njim, kljub naporni preizkušnji videti še povsem spočiti, je pogled na nekatere zadihane in v obraz zariple tekače, ki so premagovali še zadnje kilometre, razkrival, da triatlon ni lahek zalogaj. »Ta vročina ni zame,« je med tekom nad poletno pripeko potarnal eden od tekmovalcev in navijačem ob trasi, ki so udeležence Dnevnikovega triatlona ves čas spodbujali, namenil utrujen nasmešek. Še preden je sonce posušilo kopalke in slane kaplje morske vode na koži triatloncev, so po njihovih čelih namreč že polzele potne srage. Kljub temu je večina od okoli petsto triatloncev, ki so se včeraj pomerili v plavanju, kolesarjenju in teku, ciljno črto prečkala z nasmehom.

Anketa: Udeleženci triatlona so si triatlon kot športno aktivnost izbrali predvsem zaradi razgibanih treningov.

Andreja Blimen Majcen

Z možem sva v Ljubljani iskala možnost za plavanje in ugotovila, da so v sklopu Triatlon kluba Ljubljana možni tudi treningi teka. Do takrat sem se s tekom in plavanjem ukvarjala bolj ljubiteljsko, dolgih tekaških preizkušenj nisem nikoli marala. Še zdaj je tek moj najmanj priljubljen del triatlona.

Roman Novak

Na prvem triatlonu sem se pomeril pred dvema letoma. Najprej sem samo tekel, potem dodal še kolesarjenje in plavanje. Všeč mi je, da je triatlon skupek več športnih disciplin in zato ni nikoli monoton. Sicer ne morem vedno trenirati v morski vodi, a prehod iz sladke v slano vodo ni prehud. Še najmanj me veseli kolesarjenje, saj zanj najtežje najdem čas za trening.

Saša Rot

Nad triatlonom sem se navdušila, ker so trije športi združeni v enega, zato ni nikoli dolgčas. Najprej sem bila samo tekačica, prvega triatlona sem se udeležila pred desetimi leti. Takrat v Sloveniji ta šport še ni bil tako priljubljen, zato smo se z družino pogosto odpravili v tujino, zdaj pa triatlon pridobiva prepoznavnost tudi pri nas, vse več je zato kakovostno organiziranih tekmovanj.

Katja Pavlič

Ker je triatlon sestavljen iz treh različnih športov, so gibi ves čas različni in zato je možnosti za poškodbe manj. Ko sem se pred letom začela ukvarjati s triatlonom, sem začela trenirati po programu, po katerem kot začetnik treniraš enkrat na dan, vsak dan drugi šport. Najraje imam tek, saj si trdno na tleh, pa tudi zato, ker mu sledi veselje ob prečkanju ciljne črte.