Ko imaš življenjsko priložnost, ni druge možnosti, kot da jo izkoristiš. Stanislas Wawrinka jo je. Prvič v življenju se je uvrstil v finale teniškega turnirja v Parizu z možnostjo, da domov odide bogatejši za 1,8 milijona evrov. »Zavedam se, da lahko premagam vsakogar, ko igram najboljši tenis in sem maksimalno osredotočen,« je bil realen po polfinalni zmagi (6:3, 6:7, 7:6, 6:4) nad Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem. Osredotočen bo moral biti tudi na zadnji stopnički, v jutrišnjem finalu ga čaka zmagovalec današnjega dvoboja Novak Đoković – Andy Murray, prekinjenega pri izidu (6:3, 6:3, 5:7, 3:3).

Švicar zadnja leta nastopa v senci Rogerja Federerja. Čeprav se z njim druži v zasebnem življenju, skupaj pa sta zaigrala na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu, ko so jima okoli vratu nadeli zlato kolajno, sta hkrati tudi tekmeca. Zlasti na pesku, ki je Stanislasova najljubša podlaga, zato ne čudi, da je v četrtfinalu Pariza premagal rojaka. »Ne vem, kaj naj rečem, nikoli si nisem mislil, da lahko zmagam na turnirju za veliki slam. Trdo delo se mi je obrestovalo,« je bil lani na robu solz, ko mu je v Melbournu prvič uspel veliki met. Skromne besede športnika, ki je življenje podredil profesionalni karieri – že pri 15 letih je nehal obiskovati šolo in se učil na daljavo. Januarja 2011 je svoji ženi Ilham, televizijski napovedovalki, s katero ima petletno hči Alexio, dejal, naj se začasno ločita, da se bo posvetil le tenisu. »Imam le še pet let časa za odmeven uspeh in tenis je v mojem življenju na prvem mestu,« so bile njegove besede. Z ženo sta se medtem dokončno razšla.

Tenisač, ki igra z desno roko, ima močan servis – njegov rekord je 232 km/h – ki mu omogoča številne prihode na mrežo, zlasti ko je podlaga trša. »Ima najboljši enoročni bekend med vsemi v karavani,« mu je polaskal John McEnroe. A dvoboje je pogosto izgubljal po neumnem, ker glave ni imel na pravem mestu. »Je nadarjen, toda ne najbolje psihično pripravljen,« so pred leti zapisali v Sunday Timesu, kar je Wawrinka skupaj s trenerjem Magnusom Normanom vzel resno – danes zaradi samozavesti dobiva pomembne točke. Samozavest mu vlivajo tudi navijači, ki ga spremljajo po vsem svetu. »Odličen občutek je, ko ti množice ploskajo. To je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerega uživam v tenisu,« še pravi ljubitelj filmov in glasbe. Jutrišnja zmaga bi ga približala tretjemu mestu na svetovni lestvici, ki ga je že zasedal januarja lani.