Litijski tek je simptomatičen primer, kako Rokavec na račun reševanja naložbe v socialnovarstveni center in občinskega podjetja Socialnovarstveni center Litija pred stečajem zateguje pas proračunskim porabnikom na vseh ravneh. Organizacija teka bo namreč zahtevala 5000 evrov, pri čemer bodo v zavodu iz sredstev, ki jih iz občinske blagajne prejemajo za izvajanje programov, lahko porabili 1200 evrov, še dodatnih 1000 evrov bodo dobili z občinskega razpisa za programe športa, je pojasnila v. d. direktorja zavoda Alenka Urbanc in dodala, da občina delovanju zavoda namenja majhen znesek, zato si za organizacijo Litijskega teka lahko privoščijo le mizeren delež tega denarja.

Občina zamuja tudi z izplačili proračunskih sredstev

Poleg tega jim občina že tako in tako dolguje dve mesečni nakazili za plače, materialne stroške in izvedbo programov. »Na vseh teh točkah prihaja do težav. Do sedaj smo težave reševali delno tudi z nekaj lastnimi sredstvi, sedaj pa so tudi ta pošla. Če sredstev z občine ne bo, sledi prekinitev izvajanja programov, ki zahtevajo finančne vložke. V takšni situaciji je izvajanje programov, ki smo jih načrtovali v letošnjem letu, zelo težko. Programov ne želimo odpovedovati, a se bojimo, da se bo to zgodilo,« opozarja Urbančeva.

Ker so nekdaj med občani precej priljubljen Litijski tek po desetletjih obudili komaj pred tremi leti, so se ga odločili rešiti drugače, s pomočjo množičnega financiranja na spletni platformi Indiegogo. Gre za podobno storitev, kot jo ponuja bolj znani Kickstarter, le da lahko v tem primeru avtorji projekta za nekoliko višjo provizijo prejmejo zbrana sredstva, četudi ne dosežejo zastavljenega cilja. V zavodu za kulturo, mladino in šport so si zadali zbrati 2000 evrov, za solidno izvedbo prireditve, skupaj s festivalom skupnosti, pa jih potrebujejo vsaj pol maj.

Podporniki jim lahko namenijo kakšen evro, za kar se jim bodo lepo zahvalili na facebooku, za 20 evrov podpore bodo dobili startnino, promocijsko majico in malico, za tri evre več pa udeležbo na »zelenem« pikniku. V prvih desetih dneh kampanje jim je uspelo zbrati 80 evrov, časa imajo še osem dni. Omeniti sicer velja, da startnina za tek za tekače, starejše od 19 let, znaša 10 evrov in zajema vse, kar dobijo podporniki na Indiegogu za 20 evrov.

In kako vse skupaj komentira Rokavec? Z akcijo so na občini seznanjeni, je sporočila podžupanja Lijana Lovše in dodala, da se jim zdi startnina v višini 10 evrov primerljiva s podobnimi dogodki po Sloveniji. Da mora javni zavod sredstva za izvedbo projekta, ki bo potekal v okviru občinskega praznika, zbirati z množičnim financiranjem, se jim ne zdi nič posebnega. Ob tem je še sporočila, da so zavodu dolžni še sredstva za minuli mesec, čeprav smo pri Urbančevi izvedeli, da so jim dolžni denar za dva meseca.