Ljubiteljem aromatičnih okusov nikakor ne bo žal, če ga bodo nabrali za prgišče in kar surovega natrosili med dve rezini dobrega kruha. Nastal bo imeniten morski sendvič, zlasti če ga oplemenitimo še s kakšno kapljo dobrega olivnega olja. Ljubitelji raznolikih okusov, ki se med seboj dopolnjujejo, pa ga bodo dodali različnim jedem. Čeprav ima za nekatere nekoliko nenavaden, eksotičen in aromatičen vonj, Grki in Angleži z njim pripravljajo prvovrstne delikatese na tisoč načinov. Morski koprc (listi ali cela stebla) je namreč lahko prebavljiva in zdrava rastlina, ki je poleg vsega še brezplačna, če seveda ne upoštevamo stroškov letovanja ob morju. Kakor koli že, pripravimo ga lahko na vse načine, ki si jih lahko zamislimo za zelenjavo. Denimo podobno kot blitvo. Listke skupaj z malo česna na hitro popražimo na olivnem olju in nastane krasna omaka za testenine ali osnova za lahko rižoto. Nekateri ga pred uporabo na kratko (nekaj minut) blanširajo v neslani vodi. Zakaj neslani? Ker je morski koprc že sam precej slan. In ima veliko okusa po morju – zaradi eteričnega olja, ki med daljšim kuhanjem izpari, zato ga je treba pripraviti zelo na hitro. Ponekod z njim pripravljajo prilogo k ribam, povsem enako kot klasično kuhano blitvo s krompirjem: nekaj minut blanširajo v neslani vodi, zmešajo s posebej kuhanim krompirjem, dodajo nekaj kapljic olivnega olja, po želji še malo česna in specialiteta, ki se odlično ujame z vsemi vrstami rib, od sardele do lososa, je nared. Ljubitelji omlet in fritaj bodo svojo priljubljeno jed pripravili enako, kot sicer ravnajo s šparglji, pa naj bo to s pršutom oziroma panceto ali brez.

Nanj prisega Sophia Loren

Morski koprc se krasno odreže tudi kot osnovna sestavina za vegetarijansko lazanjo, nadev za pico (denimo v Opatiji ga na pico dodajo v hudo oblegani piceriji Roko), sestavina za rižoto, različne zelenjavne ali mesne pite, po želji gratinirane s sirom, za juhe… Surov morski koprc je odličen tudi za dandanes modne presne kašaste sokove. Ker menda deluje pomlajevalno, zlasti pa kot gurmanka nanj prisega legendarna diva Sophia Loren, ki naj bi se z njim prvič srečala ravno na Jadranu. Natančneje, na Brionih. Morski koprc lahko uporabite tudi na takšne načine, kot bi sicer uporabili bučke, jajčevce, blitvo ali špinačo. Zanimiva je kremna »špinača« iz morskega koprca z dodatkom česna skupaj s krompirjevim pirejem! Eden od tradicionalnih načinov, znan že iz antične dobe, je vlaganje v kisu. Takšen morski koprc bo prišel prav pozimi, ko bomo pogrešali sonce in morje… Če kisanih živil ne marate, nič hudega. Morski koprc lahko mirno zamrznemo, surovega ali blanširanega, ter uporabljamo vse leto. Še nekaj je pomembno. Ko ga boste pripravili, ne pozabite izključiti radia, morda boste zaslišali zvok valov in občutili vonj morja.