Najbolj zadovoljni tožilci in obramba »majhne ribe«

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nam včeraj potrdili, da so že prejeli odločitev višjih sodnikov, vendar pa nam njene vsebine niso želeli razkriti, saj odločba še ni bila vročena vsem obtožencem. A po naših podatkih je večina dokazov ostala v spisu, glede manjšega dela srbskih in slovenskih dokazov pa bo moral senat, ki mu predseduje sodnica Andreja Sedej Grčar, ponovno zavzeti stališče.

Po naših informacijah je s pritožbo na višje sodišče delno uspelo zagovornikoma prvoobtoženega Dragana Tošića in Dragana Bjelkaša, obramba Zdenke Kondić pa je bila uspešna v celoti. Njihovi odvetniki so nam potrdili, da so odločbo višjega sodišča že prejeli, o njeni vsebini pa so bili različno zgovorni. Tošićev zagovornik Marko Bošnjak nam je dejal, da so bili s pritožbo uspešni pri delu srbskih dokazov, več podrobnosti pa nam ni mogel zaupati, saj se v odločbo še ni poglobil. Podobno nam je odgovoril tudi Bjelkašev odvetnik Saša Ravnik, bolj natančen pa je bil zagovornik Kondićeve Andrej Rauter: »Višji sodniki so se strinjali, da nikjer ni pojasnjeno, kateri podatki mojo stranko povezujejo s prisluhi. Stališče tožilstva je, da ji je brat izročil mobilni telefon, vendar to stališče ni z ničemer utemeljeno,« nam je dejal Rauter, ki je z odločitvijo višjih sodnikov zadovoljen, saj meni, da dokazov, ki bi Kondićevo (tožilstvo ji očita vlogo pri nabavi ponarejenih osebnih listin) povezovali s prisluhi, enostavno ni.

Po naših informacijah so z odločitvijo višjega sodišča zadovoljni tudi na tožilstvu, saj v spisu ostajajo tako obremenjujoči urugvajski in italijanski dokazi kot tudi večji del srbskih in slovenskih. Tudi za preostali, manjši del dokazov pa so prepričani, da bo po ponovni presoji dokončno ocenjen kot zakonit. »V primeru Tošića se mora sodišče zgolj še dodatno opredeliti do zakonitosti hišne preiskave v Srbiji pri Željku Vujanoviću,« nam je dejal optimističen vir blizu tožilstva. Višje sodišče je tudi gladko zavrnilo pritožbo Tošićeve obrambe glede domnevno sporne pridobitve ene izmed Tošićevih telefonskih številk, o kateri se je na široko razglabljalo na prvem sojenju.

Od aretacij minilo že pet let

Višji sodniki Alenka Gregorc Puš, Milena Jazbec Lamut in Mitja Šinkovec so o pritožbah odvetnikov odločali skoraj pol leta, zdaj pa se 27.000 strani kazenskega spisa ponovno seli na ljubljansko okrožno sodišče. To sodišče se s primerom Balkanski bojevnik sooča že drugič, saj je prva sodba v delu, ki se je nanašal na oprostitve, na višjem sodišču padla.

Od odmevnih majskih aretacij leta 2010 je tako minilo že več kot pet let. Domnevni vodja združbe, ki ji očitajo tihotapljenje kokaina iz Južne Amerike v Evropo (predvsem v Italijo), Dragan Tošić in drugi najvidnejši člani domnevnega narkokartela so bili na prvem sojenju oproščeni prav zaradi izločitve dokazov, vendar se višje sodišče nato z izločitvijo dokazov ni strinjalo in je primer vrnilo na prvo stopnjo. V ponovnem sojenju sodijo tudi nekaterim, ki so bili v večjem delu obtožb sicer že pravnomočno obsojeni. Tokrat presojajo tudi očitke o njihovem hudodelskem združevanju.