Andoni Zubizarreta je kot nogometni vratar pustil viden pečat v španskem nogometu. Zablestel je v Barceloni, kjer je med letoma 1986 in 1994 branil na vrhuncu svoje moči. V majici blaugrane je med drugim osvojil tudi prvi evropski naslov. Ljudem v Kataloniji je hitro prirasel k srcu in postal legenda.

Po začetnem uspehu sledil zasuk

Na krilih priljubljenosti se je v klub vrnil julija 2010. V času, ko je bila Barcelona s Pepom Guardiolo v vrhu svetovne slave, je zasedel položaj športnega direktorja. Zubizarreti ni bilo lahko. Moral je izboljšati šampionsko moštvo, ki je v vseh tekmovanjih osvajalo lovorike in dalo nogometu novo dimenzijo. Njegova prva sezona je bila sanjska, saj je Barcelona osvojila obe najpomembnejši kroni – ligo prvakov in špansko prvenstvo. Zubizarreti je uspela prva odmevnejša poteza, ko je za 19 milijonov evrov iz Liverpoola potegnil Javierja Mascherana. Argentinec je še zdaj eden bolj vsestranskih igralcev, saj zapolni vrzel tako v obrambi kot na sredini igrišča. Zubizarreti so v prvem letu najbolj očitali, da je v Milan za drobiž (24 milijonov evrov) prodal Zlatana Ibrahimovića, ki mu je nagajalo prilagajanje na klubsko filozofijo Barce.

Športnemu direktorju je ob prihodu šlo po načrtih, a se je zgodba hitro zasukala. Izgubljenega sina Cesca Fabregasa je za 34 milijonov vrnil na stadion Camp Nou, a Fabregas nikdar ni pomenil dodane vrednosti, saj je bilo na njegovem položaju preveč gneče. Napadalec Alexis Sanchez (26 milijonov evrov) je bil za Barcelono precenjen, v napadu bi moral klub poiskati boljšo rešitev. Barcelona obeh igralcev v svojem sistemu igre ni nujno potrebovala, kar je potrdil tudi njun lanski odhod. Po Zubizarretovi drugi sezoni v pisarni je bilo očitno, da moštvo potrebuje osvežitev. To je začutil tudi Guardiola in se poslovil. Njegovo slovo je streslo Barcelono, trenerski položaj je zasedel dotedanji pomočnik Tito Vilanova. V tem obdobju se je za dober nakup izkazal Jordi Alba (14 milijonov evrov), medtem ko je Zubizarreta povsem zgrešil z Alexom Songom (19 milijonov evrov).

Barcelona je tretjo sezono pod Zubizarreto sklenila z državnim naslovom, a je v klubu mnogo bolj odmevala neozdravljiva bolezen trenerja Vilanove. Med sezono je večkrat manjkal zaradi zdravljenja v New Yorku, zato je moral njegov položaj začasno prevzeti pomočnik Jordi Roura. Po koncu sezone sta odšla tako Vilanova kot Roura, trenerski položaj pa je zasedel manj znani Tata Martino, ki je podlegel pritisku in se na klopi izgubil. Edina okrepitev pred sezono 2013/14 je bil Neymar, glede njegovega prestopa pa se še danes ni polegel prah. Zubizarreta je v Bayern spustil dragulj Thiaga Alcantaro, za smešnih pet milijonov evrov je odšel David Villa. To je bila najslabša sezona Barcelone v zadnjih letih, saj je ostala brez lovorike. Ljudje so zahtevali čistko, Zubizarreta pa je napovedal remont moštva.

Januar 2015 – začetek nove prevlade

Barcelona je lani poleti kupila toliko igralcev kot v vsem dotedanjem mandatu Andonija Zubizarrete. Po odhodu dolgoletnega vratarja Victorja Valdesa sta za relativno nizko ceno prišla Marc Andre Ter Stegen in Claudio Bravo, ki sta se izkazala. Za edini pravi zvezdniški nakup je veljal Luis Suarez, ki se je zaradi znamenitega ugriza na šampionatu v Braziliji hladil do oktobra. Na začetku sta kritike doživljala novinca Ivan Rakitić in Jeremy Mathieu, medtem ko sta Douglas (pomanjkanje kvalitete) in Thomas Vermaelen (poškodba) pristala na samem obrobju moštva. Novi trener Luis Enrique je imel pri navijačih več spoštovanja zaradi igralske kariere kot trenerskih sposobnosti.

Moštvo je po novem letu doživelo dno s porazom na gostovanju pri Realu Sociedadu. Mediji so pisali, da sta sprta trener Enrique in prvi zvezdnik Lionel Messi, žrtev velikega kaosa pa je postal Zubizarreta. Že naslednji dan mu je klub pokazal izhodna vrata in ga okrivil za slabe nakupe. Slovo nekdanjega vratarja ni bilo v slogu, kakršnega si je izboril v času kariere, a po njegovem odhodu se je Barcelona močno spremenila. Morda je postala še boljša kot v času Guardiole. Zmage so si sledile v hitrem ritmu, moštvo je postalo prepričljivo, začela se je prevlada. Kljub najzahtevnejšemu žrebu od vseh v izločilnih bojih lige prvakov (Manchester City, PSG, Bayern) se je Barcelona v finale uvrstila suvereno. Doma je opravila z Realom Madridom, potem ko je prvenstvo prelomil el clasico v Barceloni, kjer je tekmeca načel prav Mathieu, za katerega so prej govorili, da je neroden.

Barcelona ima v žepu dvojno krono, na dosegu roke pa je el triplete – trojček lovorik. Glavne vloge nosijo tudi nogometaši, ki jih je kupil Andoni Zubizarreta. Čeprav je sestavil šampionsko zasedbo, je moral oditi. Barcelona v njem očitno ni prepoznala menedžerskih sposobnosti. Ko se je že zdelo, da je nekoč sanjsko moštvo po odhodu Guardiole začelo pešati, je na sceno stopila nova Barcelona. Močnejša, učinkovitejša in atraktivnejša. Napad Messi-Neymar-Suarez je neuničljiv. Že pred koncem sezone je podrl španski rekord po številu golov. Luis Enrique bo imel jutri priložnost osvojiti jubilejno petdeseto zmago v sezoni, kar ni uspelo še nikomur. Kakšen zaključek sezone bi bil to. Vse kaže, da se zadnje potovanje blaugrane prav zares ni nikdar končalo...