Bo Linn, Maša, Thor, Žan? Bolj verjetno Julia, Sara, Martin. O tem bosta tja proti novembru razmišljala Ola Vigen Hattestad in Katja Višnar. »Vsekakor mednarodno, da se bo lepo slišalo v Sloveniji in na Norveškem,« pravi najboljša smučarska tekačica minule zime Katja Višnar, ki prve mesece nosečnosti preživlja še zelo aktivno. O vrnitvi ji bo iz izkušenj veliko lahko povedala Andreja Koblar, nekdanja biatlonka, saj z družino od lanskega leta živi prav v Lillehamerju.

Porodniški dopust Katje Višnar bo pomembno vplival na celotno tekaško reprezentanco. Z 260 osvojenimi točkami v svetovnem pokalu, šestim mestom v razvrstitvi sprinterk, drugim mestom na posamični tekmi v Rukki in 11. mestom na svetovnem prvenstvu v Falunu je bila 31-letna Blejka najuspešnejša tekačica osme reprezentance pokala narodov. Ob težavah Vesne Fabjan je bila glede na točke druga najuspešnejša Alenka Čebašek (146 točk). Odsotnosti Višnarjeve prav gotovo ne bodo veseli niti v Mednarodni smučarski zvezi (Fis). Ena od perečih tegob zadnje in tudi prejšnjih sezon je bila premočna prevlada treh držav v ženski konkurenci. Ob Rusiji in Švedski še posebej Norveške. Višnarjeva je bila v klasičnem sprintu ena redkih, ki je sploh popestrila norveško obarvan zmagovalni oder. Posledično je padlo zanimanje v drugih državah, kar skrbi Fis.

Za slovenski smučarski tek je še kako dobra odločitev organov Fis, da v naslednji sezoni Sloveniji le dodelijo tekmo svetovnega pokala januarja v Planici. Koledar glavnih tekmovanj bodo v prihodnjih dneh potrdili na tradicionalni koledarski konferenci v Varni v Bolgariji. Planica, ki je dobila prednost zaradi prešibkega interesa Rogle, bo gostila sprinterski tekmi posamično in ekipno v drsalni tehniki. Torej kot nalašč za Vesno Fabjan, ki znova zdrava prevzema vlogo kapetanke, ter Alenko Čebašek in Niko Razinger.

Glavnega trenerja Marka Gracerja, ki ostaja tudi vodja panoge, najbolj skrbi zdravstveno stanje Anamarije Lampič. Po lanski operaciji in sijajni zimski sezoni, ko je kot mladinka že pritekla do 11. mesta v svetovnem pokalu članic, je znova pri zdravnikih. »Težave z srčno aritmijo so se znova ponovile, diagnoze pa zdravniki še ne vedo povedati. Če ne bo drugače, nam preostanejo še preiskave v tujini. Nič dobrega ne kaže, a upam, da se bo vse v redu izteklo,« upa Marko Gracer, ki je imel reprezentanco A že na tradicionalnih uvodnih kolesarskih pripravah v Istri.

Ženskemu delu ekipe sta se priključila tudi najboljša tekača Boštjan Klavžar in Miha Šimenc, čeprav formalno ne izpolnjujeta pogojev. Zanimivo, da so uvodni spomladanski del priprav tako kot pri Jakovu Faku zaznamovale gimnastične vaje in pilates. Tudi po zaslugi nasvetov Janija Grila, ki svetuje pri vadbi najboljšemu biatloncu. »Gril ima kot nekdanji tekač le nekaj več izkušenj, katere gimnastične prvine bi tekačem in tekačicam bolj koristile,« razloge za nasvete zunaj kroga tekaške reprezentance navrže Gracer, ki mu pri delu trenerja vse bolj pomaga in prevzema naloge tudi Nejc Brodar. Gracer je tudi že dogovorjen, da spremljevalni del ekipe s serviserji ostane, čeprav proračun za prihodnjo sezono še ni sprejet.

Med tekačicami je maj zaznamovala tudi Lea Einfalt. Čeprav je skupaj z reprezentanco odšla na Maraton treh src v Radence zgolj zaradi sponzorskih obveznosti, je mimogrede na malem maratonu (21 km) osvojila tudi naslov državne prvakinje. Čeprav to bolj kot nesporni potencial tekačice iz Zbilj odraža stanje v slovenski tekaški atletiki, je bil spomladanski uspeh darilo za 21. rojstni dan in motiv za zimo. Za njeno motivacijo se res ni bati. Že dan po maratonu je bila na cestnem kolesu. Einfaltova je na Tour de Ski na zaključnem vzponu na Alpe Cermis z 11. časom in 22. mestom v skupnem seštevku že nedvomno dokazala, da bo na najtežjih maratonskih preizkušnjah prevzela vlogo prve dame tekme.