Starostniki nočejo biti v breme

Vodstvo doma je sicer sistem dela organiziralo tako, da bi pacienti imeli čim manj težav. Hudo bolne in nepokretne zdravniki pregledajo kar v dežurni ambulanti v pritličju, velik problem pa nastane, kadar potrebujejo zobozdravnika. Dogaja se, da zaposlenim ne preostane drugega, kot da invalida skupaj z invalidskim vozičkom odnesejo po stopnicah.

»Vsak zdravnik zelo dobro pozna svoje paciente in ve, kdaj je treba skočiti v pritličje in kdaj ne. To gladko teče, res pa je včasih neprijetno, ker pacienti te možnosti ne izkoristijo. Zlasti starejši ne želijo biti v breme in se raje potrudijo sami premagati stopnice, kot da bi nas prosili za pomoč. Nam bi bilo ljubše, če bi nam povedali, ker naše ekipe vedno rade pomagajo«, pravi direktorica Irena Nunčič in priznava, da ne pozna zdravstvenega doma, ki še nima dvigala. Pri tem pojasnjuje, da je gradnja dvigala del širše prenove, ki jo bodo postopoma izpeljali v naslednjih letih, in da je to tudi vzrok, da ga niso zgradili že prej. Vodstvo občine Šmarje pri Jelšah, ki je lastnica zgradbe in ena od šestih soustanoviteljic zavoda, je že prižgalo zeleno luč, da se gradnja dvigala, ki bo stalo 31.000 evrov, lahko financira iz sredstev neporabljenih najemnin, ki jih je šmarska zdravstvena postaja privarčevala v zadnjih letih.

Občina še ni prijazna invalidom

Novega dvigala se veselijo tudi v medobčinskem društvu delovnih invalidov Zgornje Posotelje, ki pokriva šest občin, med drugim tudi Šmarje pri Jelšah. »Prav je, da se to čim prej uredi, čeprav ne vem, da bi se kdo od naših članov zaradi tega pritožil. Več slabe volje je bilo v zdravstveni postaji Rogaška Slatina, kjer pa so dvigalo pred nekaj leti vendarle zgradili,« pravi predsednica društva Betka Šeligo Plavčak. Ko je letos prevzela vodenje, se je takoj povezala z novim šmarskim županom Stankom Šketom in mu podrobno prestavila vse težave, ki jih imajo invalidi. »Takoj je bil naklonjen ideji, da bi pridobili listino, ki potrjuje, da je občina prijazna invalidom. Seveda se vsi zavedamo, da to ne gre čez noč in da gre za zahteven in dolgotrajen projekt,« dodaja Šeligo-Plavčakova.