Sprva je kazalo na rutinski preboj Slovenije na evropsko prvenstvo. Brez pretiranih težav je dobila prvi niz na povratni tekmi na Portugalskem, potem pa je zgodba dobila skoraj popoln preobrat. Portugalci so šli v juriš, medtem ko so Slovenci zastali. V enaki meri se je spremenil tudi rezultat na semaforju. Gostitelji so povedli z 2:1 v nizih, toda še v pravem trenutku je Slovenija vzpostavila ravnotežje in dobila drugi niz, ki ga je potrebovala za peto uvrstitev na evropsko prvenstvo. Odločilno točko je prispeval kapetan Tine Urnaut, po prihodu nazaj v hotel pa so se slovenski fantje skupaj s selektorjem Andreo Gianijem oblečeni vrgli v bazen.

»Pokazali smo dva obraza in razlika med enim in drugim je bila zelo velika. Disciplina in pristop sta bila na začetku zelo dobra, v nadaljevanju pa sta bili ključni dve napaki, po katerih so igralci reagirali različno. Portugalci so dobili krila, mi pa smo izgubili osredotočenost in sistem, ki je ključen v takšnih težkih položajih,« je dejal slovenski selektor Andrea Giani. »Z menjavami smo poskušali zbuditi posameznike, vrniti v igro moštvo. Pomembna je disciplina v igri, ki smo jo iskali predolgo in je bila ključ do vrnitve v četrtem nizu. Po zmagi na prvi tekmi s 3:0 smo pričakovali težko tekmo, takšno tudi dočakali, za igralce pa je pomembno, da smo na koncu našli našo igro. Servis ni bil na želeni ravni, Gasparini, Pajenk in Urnaut so izvajali pritisk, drugi ne. Portugalci so dobro sprejemali, zato smo imeli težave. Igrali smo proti dobri reprezentanci, lahko smo zadovoljni, da smo izpolnili svoj cilj,« je še dodal Italijan, ki je izpolnil prvo nalogo, odkar je prevzel slovensko reprezentanco.

Poleg Mitje Gasparinija, ki je dosegel 26 točk, je bil med ključnimi v slovenski izbrani vrsti kapetan Tine Urnaut. »Pričakovali smo težko tekmo in taka je dejansko bila. Začeli smo dobro, v drugem nizu pa je tekmec povišal raven igre, predvsem so bili odlični v obrambi, tako da smo imeli obilo težav. Imeli so še nekaj serij dobrih servisov in so zasluženo povedli z 2:1. Ključno pa je bilo, da smo v četrtem nizu stopili skupaj in spet delovali kot ekipa. Ko se nam je ponudila priložnost, smo jo zagrabili z obema rokama, pri tem pa so nam gotovo pomagali servisi Mitje Gasparinija. Zdaj smo uspešno končali prvo etapo. Moramo se spočiti in nekoliko bolj sveži vstopiti v naslednje,« je sporočil Urnaut, ki se mu v klubski karieri obeta sanjski prestop k Trentinu.

Med nosilci reprezentance je znova povratnik Alen Pajenk. »Vedeli smo, da bodo Portugalci igrali bolje kot v Mariboru. Ko smo bili v težavah, smo si rekli, da moramo začeti igrati kot ekipa, kar nam je zagotovilo evropsko prvenstvo. Panike ni bilo,« je dejal.

Slovenija bo na evropskem prvenstvu, ki bo od 9. do 18. oktobra, igrala v skupini C v bolgarski Varni. Prvi nasprotnik bo Belorusija, nato Poljska in za konec še Belgija. Neposredno v četrtfinale se uvrsti zmagovalec skupine, drugo- in tretjeuvrščeni imata dodatno tekmo za preboj v četrtfinale, zadnji pa konča z nastopi po skupinskem delu. Slovenska reprezentanca še nikoli ni igrala v četrtfinalu.