Potem ko je vrhovno sodišče odpravilo prvo poročilo komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednika SDS Janeza Janše, so mu iz komisije v torek poslali osnutek drugega poročila, je poročal Pop TV. Po njihovih navedbah naj bi bila vsebina poročila praktično enaka kot v prvem poročilu, ko je KPK ugotovil, da se je Janši premoženje nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov. KPK naj bi tako torej tudi tokrat ugotovil določena tveganja, ki mejijo na korupcijo, v nasprotnem primeru naj namreč Janša sploh ne bi dobil možnosti za izjasnitev.

Štefanec je skrivnosten

Če se Janša odloči, da se bo izjasnil o ugotovitvah komisije, je po poročanju Pop TV teoretično mogoče, da njegovi argumenti senat KPK prepričajo, in bi dejansko lahko prišlo do sprememb, v nasprotnem primeru bo zaključno poročilo ostalo praktično enako, kot je trenutni osnutek. Predsednik KPK Boris Štefanec o njegovi vsebini sicer ni želel govoriti, je pa za Televizijo Slovenija dejal, da so pri izdelavi poročila seveda upoštevali dejstva, ki jih je ugotovila že prejšnja komisija. Potrdil je, da so Janši že poslali osnutek končnih ugotovitev o njegovem premoženju, za zdaj pa dokazov o tem, da mu je bila pošiljka vročena, nimajo. Po zakonu o upravnem postopku pošta po 15 dneh pošiljko vroči v predal in to ustrezno zabeleži na vročilnici. To po besedah Štefaneca šteje, kot da je bila pošiljka vročena. Potem naj bi imel Janša še teden dni časa, da se o ugotovitvah izjasni.

Janši naj bi bile spet kršene pravice

Janšev odvetnik Franci Matoz je včeraj pojasnil, da od KPK po tistem, ko je vrhovno sodišče odpravilo poročilo, niso prejeli nikakršnega akta. »Nasprotno, od prejšnjega in od sedanjega senata smo neuspešno večkrat zahtevali vpogled v celoten spis, ki se nanaša na ta postopek, pa nam kljub našim zahtevam vpogled v vse listine v spisu ni bil omogočen, kar predstavlja kršitev pravic,« je zapisal Matoz.

Janša je pred več kot dvema letoma, ko je bilo objavljeno prvo poročilo KPK, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Obenem pa vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu, in se do tega ni opredeljevalo. sta, nr