Že 22. literarno-glasbeni festival Živa književnost tudi letos ponuja za vsakega nekaj. V osrčju Stare Ljubljane na svoj račun pridejo ljubitelji tako poezije in proze kot klasične in elektronske glasbe, najmlajši pa lahko v sklopu projekta O'živela knjiga, spremljevalnega programa Žive književnosti, sodelujejo na ustvarjalnih delavnicah.

Prevajalci in ljubitelji poezije so napeli ušesa že na petkovem odprtju festivala, saj so rezultate nekajdnevnih delavnic medsebojnega prevajanja poezije predstavili švedska pesnika Anna Mattsson in Johan Christiansson ter Slovenci Alenka Jovanovski, Karlo Hmeljak, Kristina Hočevar in Peter Semolič. Tudi italijanska pesnica in prevajalka Elisa Biagini ter mlajši slovenski avtor Jasmin B. Frelih sta oder na Starem trgu zavzela že konec tedna, do konca festivala pa se bodo na njem od Slovencev zvrstili še pesnik Muanis Sinanović ob glasbeni spremljavi Andreja Tomažina, pisateljica Meta Osredkar, ki jo bo spremljal Orkestrada trio, Ano Makuc, katere pesniški prvenec bo izšel v letošnjem letu, pa bo »ozvočil« duo Balans. Literarni nastopi se bodo v četrtek in petek sklenili s tujima literatoma, ameriškim pesnikom Joshuo Beckmanom ter francoskim pesnikom in pisateljem Alexandrom Bergaminijem. Za glasbo bodo takrat skrbeli slovenski skladatelj in džezovski saksofonist Igor Lumpert ter etno džez kvartet džeZZva.

Nič manj bogat ni program za otroke. Ti bodo v sklopu O'živele knjige v naslednjih dneh lahko ustvarjali z glino ali sodelovali na delavnici recikliranja, z avtorico Mašo Ogrizek brali slikanico Slon na drevesu ter si ogledali katero od gledaliških predstav, denimo Vidkovo srajčico ali gibalno pravljico Čarovnica Pozabljivka in čarobna krogla.

V petek smo po razlogih za obisk Žive književnosti povprašali nekaj obiskovalcev in ugotovili, da je med njimi več takih, ki vsako leto preverijo program in pridejo načrtno, kot pa tistih, ki se ustavijo v naključnem mimohodu.