Ta radikalni plan, ki so ga v Narodni in univerzitetni knjižnici že arhivirali za bodoče generacije politologov, zbuja upanje. Pred prvo obletnico dvanajste vlade je bilo že toliko preštudiranega, da državljani vsemu, kar namerava Cerarjeva ekipa sanirati, ne sledijo več. V prvi vrsti je seveda spopad s korupcijo. Aprila sta minili dve leti, odkar sta nekdanji minister Gregor Virant in tedanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič odprla vprašanje sprememb luknjastega protikorupcijskega zakona. In ne glede na to, da je vmes že odstopil Klemenčičev senat in je februarja minilo leto dni, odkar je ekspertna skupina ustavnih pravnikov pripravila analizo sprememb omenjenega zakona, so bili na ministrstvu za javno upravo že januarja odločni: do konca tega leta bo »na strokovni ravni pripravljen osnutek zakona«, zaradi katerega že dalj časa dežujejo tožbe in padajo ugotovitve ohromljene KPK, ki je nekoč veljala za močan adut javnosti.

Tudi na ministrstvu za kulturo preučujejo. Študirajo, zakaj strokovna javnost že več let zahteva celovito prenovo medijske zakonodaje, ki bo v tem obdobju praznovala deseto obletnico od zadnjih korenitih sprememb. Vedo, da mediji predstavljajo temeljni element vsake demokratične družbe, in so verjetno seznanjeni tudi z vsemi pripombami, ki sta jih Društvo novinarjev Slovenije ali vodstvo javne radiotelevizije v preteklih letih posredovala direktoratu za medije. Medtem ko se po predalih prašijo neuresničeni osnutki zakonov in strategije, na kulturnem ministrstvu obljubljajo, da bodo pohiteli. Na podlagi strategije razvoja medijev, ki bo pripravljena do konca tega leta, bosta tehnološko zastarela zakon o medijih in zakon o Radioteleviziji Slovenija celoviti prenovi doživela »predvidoma v naslednjih dveh letih«.

In ker Cerarjeva vlada ni zaplankana, razmišlja tudi mednarodno. Parlamentarni odbor za zunanjo politiko ji je pred pol leta naložil pripravo predloga za priznanje Palestine, tako da so v Mladiki na to pomembno odločitev pripravljeni. Vlada bo o tem vprašanju razpravljala »ob primernem času v bližnji prihodnosti«, so jasni na ministrstvu za zunanje zadeve, kar v opoziciji sprejemajo z razumevanjem. Tako kot so razumeli vladne napore pri urejanju položaja istospolnih partnerjev.

Spomnimo, da se je tudi vladi Boruta Pahorja na začetku mandata mudilo s preučevanjem situacije v državi. Potem pa…