Največji delež prevzetih hotelov sodi pod okrilje družbe Sava Turizem. Njena krovna holdinška družba Sava (ta posredno obvladuje tudi Istrabenz in Hotele Bernardin) se stečaju, kot se zdi, ne bo mogla izogniti. Sava bo »nezakonito plenjenje delnic« sicer spodbijala, začasno odredbo je na sodišče vložila že v petek zvečer, a glede na domnevo, da je DUTB ta pomembni postopek pravno vodila brez napak, poti nazaj najverjetneje ni. Morda se bodo za tožbe odločili tudi v Kad in SDH, pomembnih lastnikih Save, morebiti tudi v drugih bankah upnicah. DUTB je namreč z zasegom delnic Save turizma zaprla za 40 milijonov evrov kreditov, družba pa je po zadnjih vrednotenjih vredna okoli 92 milijonov evrov.

Poteza DUTB vpliva tudi na Gorenjsko banko, v kateri je Sava skoraj polovična lastnica. Banka Slovenije lahko holdingu odvzame večino glasovalnih pravic, njegov stečaj lahko vpliva tudi na njen poslovni rezultat; vse to pa bo slab signal za zainteresirane dokapitalizatorje Gorenjske banke. Ta se je doslej z dobrim poslovanjem in samoočiščenjem izognila podržavljenju, ki ji je grozilo po oceni primanjkljaja kapitala po obremenitvenih testih.

Gledano realno sicer poteza DUTB ni nobena katastrofa; hoteli bodo v Sloveniji še stali, zaposleni bodo v njih še naprej skrbeli za turiste. Se pa dejansko bliža koncu zgodba dveh praznih lupin, prezadolženih holdingov, za katerih padec so krivi drugi. Istrabenz, nekdaj paradni konj primorskega gospodarstva, je klecnil pod Igorjem Bavčarjem, ki je na poti v zapor. Savo, ki je bila včasih del tako imenovane gorenjske naveze (drugi glavi iz te zgodbe, Bine Kordež iz Merkurja in Stane Valant iz NFD, sta že v primežu kolesja preiskovalnih oziroma sodnih postopkov), je zadolžil njen dolgoletni prvi mož Janez Bohorič, ki je v pokoj odnesel več kot polmilijonsko odpravnino.

Nobenega zagotovila seveda ni, da bo DUTB hotele res upravljala bolje. Ob vsem pa je nedvomno zanimiv tudi popolni komunikacijski mrk vlade: dva ministra sta bila namreč z namero DUTB seznanjena predhodno, kar je mogoče razumeti tudi tako, da jo v vladi dejansko podpirajo.

V holdingu Sava so se o načrtu finančnega prestrukturiranja vse do konca z DUTB in bankami upnicami intenzivno pogajali. Na petkovem sestanku pa je udarilo kot strela z jasnega, ko je predstavnik DUTB druge upnice seznanil, da ne podpira več finančnega prestrukturiranja, sedanja uprava pod vodstvom Mateja Narata pa da lahko ostane, a le pod pogojem, da bo ubogljiva. S potezo DUTB, ki je nastala zaradi bančne luknje – mimogrede, v NLB končujejo preiskavo sokrivcev zanjo – je vanjo tako padel tudi Matej Narat. Človek, ki je bil v NLB leta odgovoren prav za področje kreditiranja gospodarstva.