»Oh, kako je bil krut dan. Vse slabo in najtežje se je nabralo,« je Luka Mezgec zavzdihnil v cilju devetnajste etape v Cervinii, potem ko je po sedmih urah in pol izmučen in podrgnjen stopil s kolesa zadnji, 164. Slabo uro prej se je Fabio Aru (Astana) veselil etapne zmage in vrnitve na drugo mesto skupnega seštevka. Ob tem se rožnati gospodar Alberto Contador sploh ni zaganjal za njim. Revolveraš, ki je v četrtek dal falangi Astane še eno lekcijo, je najbolj brutalno etapo Gira vzel umirjeno, brez zaganjanja in kazahstanski ekipi prepustil, da je prikrojila vrstni red najboljših mož v ekipi po svojih prioritetah, pričakovano Italijana pred Španca Mikela Lando.

»Z enim očesom sem spremljal svojega dosedanjega najbližjega tekmeca Mikela Lando. Z Arujem sta v zadnjem vzponu napadala in moral sem se odločiti, kaj narediti. Prvo je branjenje majice, šele potem zmaga dneva, kjer se morajo uskladiti tudi druge okoliščine. Seveda, rad bi tudi zmagal katero od etap,« je pojasnjeval Alberto Contador in ni skrival motiva, da danes v zadnji gorski etapi čez makadamski prelaz Finestre z zaključkom v Sestrieru postavi piko na i v rožnati majici.

Boj velikanov čutijo vsi, še posebej na repu. Maratonskih 235 kilometrov z več kot 5000 metrov vzponov, od tega večina v zadnjih 85 kilometrih. Jan Polanc in Grega Bole sta črne dni že imela. »Zadnje dni sem v gorah staknil prehlad. Mučilo me je vneto grlo in še glavobol. Nekaj dni sem se pošteno mučil, da sem sploh preživel. Je bilo pa v četrtek že bolje. Prehlad sicer malo še čutim. Utrujenost se še nalaga, a do Milana bom verjetno zmogel« je po etapi razmišljal Jan Polanc, 40. v Cervinii, sicer osmi med mladimi, devetnajst minut za Arujem. Podrgnjeni Bole je po četrtkovem padcu zaostal 45 minut. Aru – Angelček, kot ima vzdevek med kolesarji, je z nebeškim naskokom vodilni med mladimi. Pred drugim Formolom ima kar uro in pol prednosti, kar je še en dokaz, kako zahteven je Giro. To izkuša tudi Aru. »V tem tednu sem imel zelo težke dni, hudo sem trpel. Tudi to me je naučilo, da sedaj zmago še bolj cenim. Kolesarstvo je šport trpljenja. Enostavno je, ko se zmaga, hudo težko, ko je kriza. Nikoli ni bilo nič enostavno v mojem življenju,« je razmišljal zgovorni Fabio Aru, katerega grimase trpljenja so že simbol Gira.

Kakšna muka je kolesarstvo, je včeraj še posebej izkusil Luka Mezgec. »Zjutraj pred etapo sem se pohvalil pred kolegi, da Giro kar lepo preživljam. Doslej nisem imel slabega dneva, nisem imel okvar kolesa, nisem padel... V tej etapi pa je bilo vse. Imel sem slab dan, trpel sem, na zadnjem spustu padel in pri padcu uničil še kolo. Nikoli več ne bom govoril, ko bo šlo vse dobro,« je iz najtežjih trenutkov potegnil posebno izkušnjo. »Preveč sem priletel v ovinek, ki pa ga ni bilo konca. Imel sem le možnost, da še bolj založim, a bi verjetno kljub temu priletel v obcestno ogrado. Spodaj je bil globok prepad. Zaviral sem in kar dobro ublažil vse skupaj. A je bilo potem kar težko. Še posebej, ker je letelo tudi uvodnih 150 kilometrov, nameril sem kar 5100 metrov višinske razlike. Klancev kar ni bilo konca,« je opisoval. Kamničan je vseeno ohranil tudi navihan karakter. Ker so mu pri padcu drugi ušli, je ostal na repu. »Bil sem odločen, da bom v kraljevski etapi zadnji in pika. Nisem se pustil Rogerju Klugu, ki se bori za rdečo kresničko,« opiše rivalstvo za svojevrstni prestiž zadnjega z zaostankom 57 minut.

A če je rdeča kresnička/lanterne rouge dolgoletna (virtualna) lovorika, nekoč so celo podeljevali črno majico, tudi Mezgec ne bo ostal brez nagrade. Na eni od spletnih strani so sprožili akcijo, da bodo zadnjemu v včerajšnji najtežji etapi, torej tistemu, ki vloži največ truda, da ubeži časovni zapori, podarili maskoto volka, ki je po novem maskota italijanskega Gira, v podporo ohranjanja volkov v sodelovanju s svetovno fundacijo za ohranjanje narave (WWF). »Za to akcijo nisem vedel. Kdaj dobim to maskoto?« je spraševal. Če se bo razpletlo po svetopisemskem – zadnji bodo prvi in prvi bodo zadnji – potem v nedeljo v Milanu, kjer bo zadnja sprinterska priložnost. Sicer verjetno od žene Renate.