V zgodovini samostojne Slovenije je ženska odbojka capljala za moško, od zdaj naprej pa obe selekciji hodita ponosno ena ob drugi. Prvič v zgodovini se je na evropsko prvenstvo uvrstila tudi slovenska ženska reprezentanca. To je krona uspehov sedanje generacije, ki pa še ni rekla zadnje besede, saj nobena od igralk še ni dopolnila 30 let. »Res gre za velik uspeh, ki je rezultat dolgoletnega dela. Slovensko žensko odbojko so v vseh teh letih gradili mnogi ljudje na igrišču in zunaj njega. Nekatere punce so v ekipi že sedem ali osem let, a pred nami je lepa prihodnost,« je dejal selektor Bruno Najdič.

Prvi niz je slovenska reprezentanca dobila s kar devetimi točkami razlike, zato se je zdelo, da bo potnik na evropsko prvenstvo kmalu znan. V dvorano so takrat prišli tudi člani moške reprezentance na čelu s selektorjem Andreo Gianijem. Toda namesto da bi zgolj zaploskali Slovenkam za napredovanje, so začeli spremljati dramo. Najprej je že kazalo, da bodo Francozinje hitro izenačile. V drugem nizu so vodile s 24:16, nato je na servisno črto pri Slovenkah stopila Sara Najdič. Z dobrimi začetnimi udarci, ki so vnesli zmedo v francoski sprejem, je poskrbela, da je Slovenija najprej izenačila (24:24), nato pa imela dve zaključni žogi za drugi niz. Ljudje v dvorani so bili na nogah, toda Francozinje so znova našle moč in izenačile na 1:1. Brez napetosti ni šlo niti v tretjem nizu, ki se je izkazal za odločilnega. Francoske odbojkarice so odločno začele, toda Slovenke so jih tokrat hitreje ujele in tudi prehitele. Ključna točka za prvo slovensko uvrstitev na evropsko prvenstvo je bila rezultat zvitega servisa Najdičeve.

»Verjetno se še nihče dobro ne zaveda, kaj nam je uspelo, niti igralke niti ljudje na zvezi. Zdaj ženske ne bomo več v senci moških. Garale smo, da smo to dosegle,« je žarela kapetanka in najbolj izkušena Slovenka Marina Cvetanović. »Definitivno je to eden mojih najljubših trenutkov v karieri. V veselje in ponos mi je, da sem del te reprezentance,« je dodala Primorka. Enako vesela so bila tudi druga dekleta. Uspeh so takoj po tekmi proslavila s svojimi najbližjimi in se z njimi fotografirala, nikakor pa se niso mogla znebiti nasmeha na obrazih. »Dokazale smo, da se lahko tudi dekleta uvrstimo kam dlje kot samo v dodatne kvalifikacije,« je rekla Anja Zdovc. Polna energije je bila ves čas tudi Monika Potokar. »Nisem še dojela, kaj nam je uspelo. To prvenstvo smo si krvavo prislužile. Dokazale smo, da se tudi v Sloveniji dobro dela v ženski odbojki,« je dejala sprejemalka, ki je tekmo začela na klopi, nato pa na igrišču preživela vse odločilne trenutke.

Evropski šampionat bosta od 26. septembra do 4. oktobra družno gostili Belgija in Nizozemska. Slovenke bodo igrale v deželi tulipanov, natančneje v mestu Apeldoorn, in sicer v skupini A skupaj z domačo Nizozemsko, Poljsko in Italijo. »Daleč je še do evropskega prvenstva,« je izstrelil selektor Najdič. Dodal je: »Danes o tem ne bom razmišljal, morda jutri.« Podobno je z nasmeškom na obrazu povedala kapetanka Cvetanovićeva: »Zdaj je čas za zabavo! Ta bo do jutranjih ur, da bomo sploh lahko dojele vse, kar se je zgodilo!« A ker gre za vrhunsko športnico, je resneje nadaljevala: »Na evropskem prvenstvu nas čakajo dobre ekipe, a kot smo bile popolna neznanka Francozinjam, lahko presenetimo tudi na Nizozemskem.« Še odločnejša je bila Zdovčeva: »Čakajo nas močne reprezentance, a na prvenstvo ne gremo na počitnice, temveč po zmago na vsaj kakšni tekmi!«