Andrew Lloyd Webber 1.200

Sedeminšestdesetletni angleški skladatelj je pri treh letih že znal igrati violino, pri šestih je skladal suite, v šestdesetih pa je živel od pisanja popevk. Skladatelj iz glasbene družine (tudi oče je bil skladatelj, mati pa pianistka in violinistka) iz Kensingtona je od leta 2006 milijarder v evrih, kot prvi glasbenik v zgodovini, ki mu je to uspelo. Na glasbeni sceni je od sredine šestdesetih let. Začel je s popevkami, ki pa so s časom zasedle dele njegovih muzikalov. Napisal jih je trinajst in kar nekaj jih je igralo desetletja ali več tako na Broadwayu kot na West Endu. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (Jožef in njegov čudoviti dežni plašč v barvah), Jesus Christ Superstar (Jezus Kristus Superstar), Evita, Cats (Mačke), Starlight Express, The Phantom of the Opera (Fantom iz opere). Webber je avtor uspešnice Don't Cry for Me Argentina iz Evite in Amigos Para Siempre z otvoritve olimpijskih iger v Barceloni 1992. Dobil je štiri grammyje, sedem tonyjev in zlati globus ter oskarja za skladbo You must Love me iz Evite.

Herb Alpert 750

Herb Alpert je ameriški skladatelj, ki ga poznamo predvsem po uspešnici Tijuana Taxi, ki jo je pri nas nekoč (ob nedeljah zvečer) vrtel na radiu Marijan Kralj. Zdaj osemdesetletni skladatelj, trobentač in celo pevec v mega uspešnici This Guy's in Love with You je eden najbolj znanih avtorjev in izvajalcev tako imenovane lahke glasbe, ki jo je izvajal s svojim orkestrom Tijuana Brass. V šestdesetih in sedemdesetih je imel na prvem mestu v ZDA dve mali plošči in pet albumov. Na steni ima devet grammyjev, samo do leta 1996 pa je prodal 72 milijonov albumov.

Paul McCartney 700

Sunday Times sicer ocenjuje, da ima pevec in basist Beatlesov 700 milijonov dolarjev, a so pozabili na bogato ženo, s katero sta »težka« več kot milijardo. Kakorkoli, za naštevanje skladb, ki so ga naredile bogatega, ni prostora. Zaslužil je z Beatlesi, z Wingsi in v samostojni karieri. Predvsem pa je McCartney znal z denarjem. Medtem ko so ga slavili kot lepega dečka, fanta, ki rad pokadi kak džoint, in kot vegetarijanca ter borca za pravice živali, je pridno bogatel. Velja za glasbenika, ki je imel na vrhu svetovnih lestvic največ svojih popevk. Lani je zaslužil 71 milijonov dolarjev.

Emilio Estefan 500

Klaviaturist, producent in skladatelj ter mož Glorie Estefan je sicer res dobitnik devetnajstih grammyjev in prva oseba legendarne zasedbe Miami Sound Machine, a poleg glasbe, filmov in muzikalov služi tudi z drugimi zabavnjaškimi posli. Ima tudi restavracije in hotele, z ženo pa sta prva predstavnika hispanske skupnosti v ZDA, ki imata pod palcem toliko, da sta kupila delež v NFL-ekipi Miami Dolphins. Estefan je po potresu na Haitiju organiziral skupino glasbenikov, ki je za žrtve potresa zbirala denar s skladbo Somos El Mundo.

Coldplay 475

Na visoko mesto so postavili angleške »alternativce«, ki so osvojili sedem grammyjev in kar 51 velikih nagrad, skupaj pa so bili nominirani kar 191-krat. Doslej so fantje, ki so se zbrali leta 1996 v Londonu, izdali šest plošč (prvo, Parachutes, leta 1999, letos bodo posneli sedmo, A Head Full of Dreams) in odšli na šest velikih svetovnih turnej. Coldplay so v šestnajstih letih prodali okoli 60 milijonov albumov. Ni čudno, da pevec Chris Martin verjame v boga, je pa res, da se še ni natančno odločil, ali je to Jezus, Buda, Alah ali Zevs. Zevs mu je menda še najbliže.

Bernie Taupin 450

Kar težko je verjeti, da ima tekstopisec (pa tudi pesnik in občasni pevec) več denarja kot skladatelj in pevec istih skladb. A lestvica spletne strani The Richest kaže, da je Bernie Taupin bogatejši od Eltona Johna, s katerim je začel sodelovati že davnega leta 1967. A Taupin, ki se je rodil v Angliji, zdaj pa živi v ZDA, je pisal tudi za Alicea Cooperja, Heart, Melisso Manchester, Starship, za Roda Stewarta in Richija Samboro. Njegovi sta tako Candle in the Wind kot Don't Go Breaking My Heart.

Elton John 440

Elton Hercules John (Reginald Kenneth Dwight) naj bi bil deset milijonov lažji od svojega tekstopisca, čeprav je na nekaterih lestvicah višje od njega. A spremljanje tujih računov ni vedno enostavna stvar, zato so mogoče tudi manjše napake. Elton John, ki se je rodil leta 1947 v Pinnerju, je z vsemi uspešnicami tako dobro zaslužil, da se iz denarja samo še norčuje. Vsak mesec zapravi poldrugi milijon funtov. Ima nekaj palač v Evropi in ZDA, na desetine najdražjih avtomobilov in menda eno najdražjih zbirk umetniških fotografij na svetu.

Mick Jagger 360

Kam je šla (pop)rock glasba šestdesetih, se človek zave šele, ko sliši pravo ime pevca Rolling Stonesov – sir Michael Philip Jagger. Stonesi so v karieri posneli kar 29 studijskih, 13 živih in 24 kompilacijskih albumov, ob tem pa še več kot 100 malih plošč. A strokovnjaki, ki spremljajo njihove finance, menijo, da je njihov 71-letni pevec in pisec skladb (pa tudi občasni igralec) večino zaslužil s koncerti in turnejami (teh so imeli 55). Na zadnjo, po ZDA, so krenili te dni. Danes nastopajo v Columbusu, Ohio.

Keith Richards 340

Richards je 4 centimetre manjši in 20 milijonov dolarjev revnejši od Jaggerja. Menda je tudi bolj naklonjen mamilom, a se ne bi čudili, če gre za reklamni trik in je kitarist legendarnega benda pri 71 letih pravzaprav povsem čist. Richards vsako leto zasluži novih 30 ali 40 milijonov dolarjev, za kar se ob poskočnih, včasih pa tudi napornih turnejah lahko zahvali tantiemam, ki jih skupaj Jaggerjem dobita za skladbe Rolling Stonesov. Da so veliko vredne, govori tudi podatek, da je 14 njunih skladb uvrščenih med 500 najboljših vseh časov.

L.A. Reid 300

Ameriški milijonar Antonio M. »L.A.« Reid je glasbenik, natančneje bobnar, producent in skladatelj, bil pa je tudi sodnik v ameriškem X Factorju. A trenutno je njegova najpomembnejša funkcija predsednik uprave Epic Records. Cenijo ga kot človeka, ki zna odkriti talentirane glasbenike, ki (mu) potem nosijo velik denar: Justin Bieber, Mariah Carey, Paula Abdul, Pink, Rihanna, Kanye West, Toni Braxton, Usher, Avril Lavigne, Ne-Yo, Rick Ross, Ciara, TLC, OutKast, Dido, Kerli… Njegovo stanovanje na Manhattnu je ocenjeno na 19 milijonov dolarjev.