Postopek prodaje družbe Avtera, največjega slovenskega distributerja računalniške in informacijske opreme, se bliža koncu. Kupec je podjetje, lastniško povezano z družbo Ram 2 kranjskega poslovneža Franja Žnidarja. Ta je včeraj potrdil, da je tik pred nakupom Avtere, vendar morajo biti pred sklenitvijo posla izpolnjeni nekateri pogoji. Tudi Milan Perovič, direktor Avtotehne, ki je lastnica Avtere, je bil skop s pojasnili: »Pogodba še ni podpisana. Postopek je v sklepnem delu.«

Posel, vreden 10 milijonov evrov

Neuradno smo izvedeli, da sta strani že uskladili pogoje in se dogovorili za ceno; vrednost posla naj bi bila okoli deset milijonov evrov. Avtotehna bi od tega zneska lahko pričakovala dva ali tri milijone evrov kupnine, približno sedem milijonov evrov pa je Avterinih dolgov, ki naj bi jih refinanciralo za zdaj neimenovano Žnidarjevo podjetje. Postopek prodaje naj bi bil končan v dveh ali treh mesecih, zeleno luč za sklenitev posla morata dati še sodišče in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jo je sodišče pooblastilo za vodenje poslov v postopku prisilne poravnave Avtotehne.

V tekmi za Avtero bosta očitno ostala praznih rok tretji največji slovenski distributer računalniške opreme Alterna Intertrade in Gambit Trade, ki upravlja spletnega trgovca Enaa. Aljoša Domijan, prokurist družbe Gambit Trade, je povedal le, da je bila razlika v ponujeni ceni majhna. Gambit je želel z nakupom Avtere združiti spletnega trgovca s klasičnim distributerjem in okrepiti prodajo Enaa. Slovenski distributerji namreč zanemarjajo splet in še vedno podpirajo predvsem klasične prodajne kanale.

Kaj Žnidar pričakuje od nakupa Avtere? Eden od sogovornikov ocenjuje, da bi zaradi dobrih povezav z mobilnimi operaterji z njimi lahko sklenil kakšen dober posel. V lasti ima med drugim tudi Janus Trade, ki je pooblaščeni uvoznik in prodajalec mobilnih telefonov Samsung. Ram 2 ima poleg pisarniškega programa, v okviru katerega trži znamke, kot so Pelikan, Staedtler in druge, tudi tehnični program z znamkami Panasonic, Lenovo, Motorola... Nakup Avtere torej obeta kar nekaj sinergij.

Ogromno, a pešajoče podjetje

Čeprav spadajo Žnidarjeva podjetja po prihodkih že zdaj med velika, bo z nakupom Avtere močno okrepil svojo poslovno mrežo. Lani je Avtera ustvarila več kot 66 milijonov evrov prihodkov, medtem ko je imela leta 2008 105 milijonov evrov prihodkov. Padec prihodkov je posledica finančnih težav Avtotehne, ki hčerinski družbi ni mogla več izdajati potrebnih garancij in poroštev. Posle so ji zato prevzeli konkurenti. Avtera tudi izgublja deleže na trgih nekdanje Jugoslavije. Če je računalniška oprema nekoč potovala na Balkan prek slovenskih distributerjev, zdaj pogosto prek hrvaških. Hrvaška je zaradi večje potencialne rasti prodaje računalnikov in nižjih stroškov dela zanimivejši trg. Tako je mogoče razumeti tudi odhod podružnic Della in Hewlett-Packarda iz Slovenije. Kljub omenjenim težavam Avtera še vedno posluje z dobičkom, ki pa se je od leta 2010 do danes znižal z 1,1 milijona evrov na nekaj več kot 440.000 evrov.