V zadnjem času smo lahko spet zasledili nekaj kokainskih primerov, ki so napolnili športne strani in črno kroniko. Angleški nogometaš moštva Hull City Jack Livermore, hokejista pri Los Angeles Kings Jarret Stoll in pri Tampa Bay Ryan Malone ter srbski vaterpolist Nikola Rađen. Livermore in Rađen sta bila pozitivna na dopinškem testu po tekmi, Kanadčana Stolla so slučajno zalotili z nekaj grami kokaina in ekstazija v žepu na neki zabavi v Las Vegasu, Američana Malona pa po prometnem prekršku z nekaj grami belega prahu v posesti.

Kokain so kot poživilo v športu med prvimi začeli uporabljati kolesarji. Že leta 1924 so kronisti Tour de France omenjali kokain kot pomagalo za premagovanje najhujših klancev, vendar so ga kasneje kolesarji zaradi kratkotrajnega učinka zamenjali za druge zvarke, od strihnina do raznih koktajlov iz opiatov, alkohola in amfetaminov. Tako kot večina poživil je bil tudi kokain nekoč legalen, šele po nekaj tragičnih smrtih zaradi prevelikega odmerka amfetaminov se je tudi kokain znašel na črnem seznamu prepovedanih substanc v športu.

Uživalci, preprodajalci in kokainski kralji

Največji in tudi eden prvih kokainskih škandalov v nogometu je bil leta 1991, ko je na testu padel nogometni bog Diego Armando Maradona. Od tistih časov je kokain stalnica športnih nogometnih strani. Paul Merson, Saša Đani Čurčić, Adrian Mutu, Rene Higuita, Faustinio Asprilla, Paul Gascoigne, Mark Bosnich, Claudio Caniggia, Mario Jardel in vrsta drugih, manj slavnih nogometašev so postali grešniki dopinških testiranj. Ali pa so po koncu kariere priznali, da so bili redni uživalci belega praška. Nekateri so celo sodelovali pri dobavi bele pregrehe v slačilnice in na zabave. Leta 1997 je policija v Londonu pridržala lokalnega preprodajalca kokaina, ki je na sodišču priznal, da je bil reden dobavitelj praška v slačilnico angleškega prvoligaša Newcastla. Njihov takratni zvezdnik Kolumbijec Faustinio Asprilla naj bi celo sodeloval pri dobavi kokaina iz Kolumbije, njegov soigralec v reprezentanci Rene Higuita pa je v zaporu celo redno obiskoval največjega padlega kralja kokaina v zgodovini Pabla Escobarja.

Športni kralj kokaina je nekdanji levi branilec Crvene Zvezde s konca devetdesetih, ki je kasneje igral za špansko Merido ter Hercules – Predrag Stanković, ki je bil marca lani skupaj z igralcem Athletica iz Bilbaa Emiliem Díezom de Mierjem - Txutxijem in še nekaj drugimi obsojen na devet let zapora zaradi nelegalnega uvoza konkretnih 950 kilogramov kokaina iz Argentine v Španijo.

Milijoni za brezhibne teste

Tudi vse štiri ameriške super lige, NHL, NBA, MBL in NFL, imajo pestro zgodovino kokainskih prestopnikov. Igralci baseballa Steve Howe, Darryl Strawberry, Josh Hamilton, Dwight Gooden, ameriški nogometaši Todd Marinovich, Troy Hambrick, Michael Irvin, Lawrence Taylor ter košarkarji Vin Baker, Roy Tarpley, Len Bias, ki je v osemdesetih veljal za najbolj talentiranega košarkarja v ZDA in je umrl zaradi prevelikega odmerka kokaina, star 23 let, so le nekateri izmed največjih zvezd, ki so bili suspendirani zaradi kokainske pregrehe. Saša Đani Čurčić, srbski nogometaš in legendarni organizator kokainskih zabav za londonsko smetano, je po koncu kariere priznal svojo preteklost in navrgel, da so Chicago Bulls za Dennisa Rodmana, s katerim je skupaj veseljačil po Las Vegasu, plačevali po dva do tri milijone dolarjev na leto, da so bili njegovi testi na prepovedane substance negativni. Med najbolj znanimi ameriškimi kokainskimi športnimi odvisneži je bil tudi John Daly, ameriški golfist, njegov kolega Dustin Johnson, prav tako eden najboljših igralcev golfa, pa je na testu padel lani.

Kokain med aristokratskimi športi

Med kokainskimi elitneži so se znašli tudi džokeji, igralci kriketa, ragbija, snookerja, igralci tenisa in dirkači. Chris Lewis, eden večjih talentov angleškega kriketa, je bil obsojen na 12 let zapora zaradi tihotapljenja 3,7 kilograma kokaina. Skupaj s kombinacijo kokaina in alkohola je padel pod vlak na begu pred policijo tudi angleški zvezdnik kriketa Tom Maynard. Raza Hasan, pakistanski idol kriketa, pa je bil pred dnevi za dve leti suspendiran zaradi pozitivnega testa na kokain. Na kokain je bil v začetku letošnjega leta pozitiven tudi nekdanji voznik formule 1 Francoz Franck Montagny, nekdanji zdravnik moštva Ferrari v formuli 1 Benigno Bartolett pa je že leta 2005 izjavil, da vsak tretji voznik v formuli 1 uživa kokain. Tudi Jimmy White, eden najboljših igralcev snookerja vseh časov, je priznal, da če ne bi užival kokaina in alkohola, bi osvojil deset naslovov svetovnega prvaka. Podkrepljen z maligani je tako kar šestkrat izgubil v finalu svetovnega prvenstva v Sheffieldu.

Med igralci tenisa so se na dopinških testih s sledmi kokaina v telesu znašli Martina Hingis, Mats Wilander in Richard Gasquet, Andre Agassi pa je uživanje kokaina med svojo kariero priznal šele po slovesu od teniških igrišč.

Simpatična pomoč pravosodja

Kako so tekmovalci po pozitivnih testih sankcionirani, je odvisno od posameznih športnih zvez. Ene so bolj, druge manj restriktivne, v ZDA so pozitivni testi na prepovedane substance, kot so marihuana, kokain in druge psihoaktivne snovi, bolj sankcionirani kot na primer uživanje steroidov in anabolikov, odvisno pa je tudi, kako dobre izgovore oziroma zagovore imajo tekmovalci, ko padejo na testih.

Avstrijskega skakalca Andreasa Goldbergerja je iz kokainske zagate rešila pravosodna ministrica Japonske, ki je odločila, da lahko nastopa na olimpijskih igrah v Naganu leta 1998, ker je že plačal kazen zaradi priznanja posedovanja kokaina v Avstriji in je že odslužil nekajmesečno prepoved nastopanja na tekmovanjih. Toma Boonena, belgijskega sprinterja in svetovnega prvaka v cestnem kolesarstvu, je protidopinški komisiji zatožil ciklokrosist Tom Vanoppen, ki je preiskovalcem povedal, da mu je drogo dobavljal kolega Boonen. Boonena niso suspendirali, ker je bil kokain po takratnih pravilih mednarodne protidopinške komisije prepovedan le na tekmovanjih, ne pa tudi v času med dirkami. Tudi Christoph Daum je padel zaradi obtožb in prijave svojega kolega, takratnega menedžerja münchenskega Bayerna, Ulija Hoeneßa, češ da je trener Bayerja iz Leverkusna redni uživalec kokaina.

Boljši in slabši izgovori

Avstralski nogometaš Mark Bosnich je po tem, ko je padel na testu, skrušeno priznal, da se je omamljal samo zaradi ljubezni do svoje žene, supermodela Sophie Anderton. »To sem naredil iz ljubezni. Rekel sem ji, da bom za vsako črtico kokaina, ki ga bo povlekla ona, sam povlekel dve. Samo za izkazovanje ljubezni je šlo,« se je v zagovoru po slabih izvidih branil Bosnich. V nasprotju z njim je nekdanji svetovni rekorder v skoku v višino, kubanski atlet Javier Sotomayor, razlog za pozitiven test iskal v združeni kubansko-ameriški zaroti. »Proti meni sta se zarotili Cia in kubanska mafija,« je svoj kokainski polom pojasnjeval pred protidopinško komisijo.

Francoski tenisač Richard Gasquet pa se je pred komisijo po pozitivnem testu opravičeval, da so sledi kokaina v njegovem telesu našli zaradi poljubljanja s krasotico v diskoteki in da sam kokaina ne uživa. Komisija mu je verjela in mu je namesto dolgotrajne prepovedi prisodila le dobra dva meseca suspenza. Eden redkih, ki se rezultatov testiranj ni sramoval, je bil argentinski nogometaš Claudio Caniggia, ki je potem, ko je bil pozitiven na testu za kokain, mirno izjavil: »Če je kokain droga, sem pač narkoman.«