27. maj 2015 bo verjetno za vselej zapisan kot dan, ko so švicarski in ameriški preiskovalci sprožili odmevno akcijo v boju proti korupciji znotraj Mednarodne nogometne zveze (Fifa), finale evropske lige pa je bil zato v ozadju zanimanja športne javnosti. Šele zvečer sta Sevilla in Dnipro le dočakala svojih pet minut slave in z atraktivno predstavo in petimi zadetki pritegnila občinstvo na svojo stran ter nogometu vrnila nekaj leska.

(Foto: Reuters)

V finalni obračun je Sevilla vstopila z vlogo nespornega favorita in je temu primerno tekmo tudi začela bolj podjetno. Ker se je Dnipro v letošnji sezoni evropske lige izkazal predvsem s čvrsto obrambo in le redko prejemal zadetke, so bile tudi za finale napovedi v tem slogu, da bodo gledalci spremljali predvsem igro Seville proti nasprotnim vratom. Toda izkazale so se kot napačne, saj so Ukrajinci v 7. minuti povedli, zadel je Hrvat Nikola Kalinić. Kljub zaostanku pa se nogometaši andaluzijske zasedbe niso zmedli in jim je že do 31. minute uspelo izid obrniti v svojo korist, ko sta znotraj štirih minut zadela Poljak Grzegorz Krychowiak in Kolumbijec Carlos Bacca. Na odmor sta moštvi vseeno odšli rezultatsko poravnani, saj so Ukrajinci v 43. minuti izenačili, ko je s prostega strela lepo zadel njihov kapetan Ruslan Rotan.

V drugem polčasu je Sevilla znova odločno krenila v lov na nov vodilni gol, ki ga je dočakala v 73. minuti, ko je še drugič na tekmi zadel njen junak Bacca. Kolumbijec bi kasneje lahko dosegel celo hat-trick, a mu je to z odlično obrambo preprečil vratar Dnipra Denis Bojko, kljub temu pa to ni bilo usodno, saj Ukrajincem do konca tekme ni več uspelo zadeti in Sevilla se je veselila drugega zaporednega naslova prvaka evropske lige, skupno pa že četrtega (vsi v zadnjih devetih letih), s čimer je postala najuspešnejši klub tega tekmovanja. Za nagrado so Španci dobili tudi pravico nastopa v ligi prvakov v prihodnji sezoni, kar pomeni, da bo imela Španija tam kar pet predstavnikov.

Čeprav je evropska liga drugorazredno evropsko tekmovanje, ki se skoraj v ničemer ne more primerjati z ligo prvakov, je bilo veselje v taboru Seville po zmagi še vedno veliko, njihov dosežek pa odmeven. Še posebej je bilo to vidno na obrazu junaka večera Carlosa Bacce, ki je po zadnjem sodnikovem pisku kar nekaj časa sedel na klopi in jokal kot majhen otrok, nato pa le vstal in se pridružil slavju soigralcev na igrišču. »Gre za edinstvene občutke, v katerih želim uživati. Bil sem zelo zadovoljen, da sem dosegel dva gola in prispeval svoj delež. Današnji uspeh posvečam bogu, svoji družini, ženi, otrokom in tudi v prihodnje jim želim priskrbeti le najboljše,« je Kolumbijec dejal po slavju.

(Foto: Reuters)

Njegov soigralec Aleix Vidal je potrdil, da so bili vsi zelo motivirani, da ponovijo lanski uspeh: »Želeli smo si novo lovoriko. Vso sezono smo vztrajali pri istem načinu igre, in če moštvo pride v finale, to pomeni, da stvari počne na pravi način. Tudi Dnipro je prišel v finale, ker je na prejšnjih tekmah igral zelo dobro. So odlično moštvo, a mi smo v drugem polčasu pokazali, da smo sposobni tekmo odločiti v svojo korist, ko je to treba. Res smo si zelo želeli tega naslova prvaka. Upam, da bo trener Unai Emery z nami ostal tudi v prihodnje, a na to žal nimam vpliva.«

Unai Emery: naj ostane ali gre?

Baskovski trener Seville si je z včerajšnjim uspehom še nekoliko dvignil ceno in ugled, po dveh sezonah in pol pa bo verjetno zapustil Andaluzijo in se podal novim izzivom naproti, saj mu ponudb ne manjka. Že nekaj časa se v tujih medijih govori, da ga želita Milan in West Ham, zanimiv pa naj bi bil tudi za izpraznjeno klop madridskega Reala, čeprav je zanjo še vedno glavni favorit Rafael Benitez. Pred včerajšnjo tekmo je Emery dejal, da razmišlja le o finalu in da še ne more gledati v prihodnost, po zmagoslavju pa o tej temi ni želel govoriti. Raje je poudarjal veličino uspeha svojih varovancev. »Moraš živeti v sedanjosti, sicer ne moreš uživati v takih trenutkih. Dosegli smo veliko in sedaj moramo slaviti to, kar nam je uspelo nocoj. Tudi uvrstitev v ligo prvakov je velika stvar, a o prihodnosti Seville bomo imeli še čas govoriti v prihodnjih dneh. Moja ekipa je skozi tekmovanje precej zrasla in na poti do zmage premagala številne ovire, saj smo večkrat rezultatsko zaostajali ali pa morali branili vodstvo. Nocoj smo ostali mirni in zbrani, vedeli smo, da nam je to uspelo že lani in nam lahko tudi letos.«

(Foto: Reuters)

Pri Sevilli se nadejajo, da bo tudi uvrstitev v ligo prvakov pomagala pri odločitvi Emeryja, da ostane v Andaluziji. Prosili ga bodo tudi igralci. »On je ključnega pomena za nas. Je naš vodja in zelo pomemben trener. Upamo, da bo ostal z nami tudi v prihodnji sezoni, a bo težko, ker gre za enega najboljših trenerjev na svetu. Toda ker bomo sedaj igrali tudi v ligi prvakov, upam, da ga bo to pomagalo obdržati pri nas. Prosili ga bomo, da ostane,« je sinoči izjavil branilec Seville Daniel Carrico.

Dnipro premalo kakovosten in premalo izkušen

Pri Dnipru kljub porazu niso bili preveč razočarani, saj so se zavedali težke naloge, ki jih je čakala v Varšavi. Klub, ki zaradi vojnih razmer na vzhodu Ukrajine letos svojih domačih tekem sploh ne igra v Dnipropetrovsku, temveč v Kijevu, je že z uvrstitvijo v finale spisal izjemno zgodbo, na svojo stran pa pridobil tudi številne nevtralne navijače po Evropi. Miron Markevič, trener kluba, ki od razpada Sovjetske zveze še ni osvojil lovorike, je po porazu preprosto prikimal, da Dnipro za boj z najboljšimi ni dovolj močan: »Vedeli smo, da je Bacca zelo agresiven napadalec, a smo mu pustili, da doseže dva zadetka. Predvsem za tretji gol Seville smo krivi sami, ker smo nespametno izgubili žogo. V prejšnjih tekmah nam je zadostoval že en dosežen gol, tokrat pa ni bilo tako. Gre za veliko razliko med ekipama v izkušnjah, kar se je pri nas poznalo v številnih napakah v obrambi. Že večkrat sem povedal, da za boj za naslov prvaka Ukrajine ali za igranje na takšni ravni v Evropi, kot smo igrali tokrat, Dnipro potrebuje še kar nekaj kakovostnih igralcev.«

(Foto: Reuters)