So v ozadju osebni interesi?

Vodja zavetišča Andreja Krivec Bogataj pravi, da se v ozadju skriva veterinarski lobi, ki mu diši 100.000 evrov, kolikor na leto dobijo od obalnih občin, da poskrbijo za zavržene živali. Po njenem mnenju bo koprska komunala, ki opravlja številne dejavnosti, le filter, ki bo zabrisal očitne interese posameznikov iz stranke Koper je naš župana Borisa Popoviča. Ena od njegovih občinskih svetnic je namreč solastnica koprske veterinarske ambulante.

»A ne zavedajo se, da poleg 100.000 evrov z dražbami, srečelovi, dohodninami, koncerti, donacijami in prostovoljci, ki nam vsakodnevno pomagajo, sami zberemo še vsaj enkrat toliko denarja, da preživijo vsi naši varovanci. Mi namreč psov ne evtanaziramo po 30 dneh, če ti ne najdejo novega lastnika, kot veli zakonodaja, ampak jih oskrbujemo še naprej – na lastne stroške. Iz izkušenj namreč vemo, da v 30 dneh le redkokatera žival najde posvojitelja, saj v tem času žival komaj spravimo v stanje, da je sploh sposobna za oddajo,« je nad namero obalnih občin ogorčena Krivec-Bogatajeva. Še posebno zato, ker – kot poudarja – jim občinski veljaki v vseh teh letih niti enkrat niso očitali ničesar slabega. »Ravno nasprotno: v javnosti so vselej poudarjali, kako so na naše delo ponosni. Zdaj pa so kar naenkrat tako nezadovoljni, da sploh nismo več primerni kot upravljalci,« je povedala šefinja društva s 50-letno tradicijo.

Občine bi znižale stroške

Pri koprski mestni občini so povedali, da so se za tako potezo odločili po preverjanju dobrih praks zavetišč v Ljubljani in Mariboru. Prepričani so, da bo pod okriljem komunalnega podjetja zavetišče, ki domuje v Dvorih pri Sv. Antonu, delovalo bolje in z nižjimi stroški. Te naj bi po besedah direktorice koprske občinske uprave Sabine Mozetič zmanjšali z zaposlitvijo veterinarja, ki bi bil v zavetišču stalno prisoten.

Glavni očitki so tudi sicer leteli na račun slabega sodelovanja društva s koprsko veterinarsko ambulanto; račune za veterinarske storitve naj bi plačevali s precejšnjimi zamudami, čeprav so po zagotovilih koprske občine od njih denar prejemali redno. Poleg tega naj bi bili dosedanji upravljalci površni pri vodenju evidenc sprejema in oddaje živali. Kljub temu, vsaj tako pravijo, si še naprej želijo vsakršnega sodelovanja z Obalnim društvom proti mučenju živali.

V nekaj dneh zbrali 8000 podpisov

A v Obalnem društvu proti mučenju živali, kjer so omenjene očitke zavrnili kot prazne marnje, pravijo, da se ne bodo dali kar tako. Konec prejšnjega tedna so na spletni strani www.pravapeticija.com začeli zbirati podpise k »peticiji za dobrobit zapuščenih živali na Obali« s ciljem, da zavetišče za živali še naprej upravlja neprofitna organizacija. Vodja društva in zavetišča Krivec-Bogatajeva pravi, da so samo v nekaj dneh zbrali več kot 8000 podpisov, kar dokazuje, da za njimi stojijo občani, ki jim v teh dneh pišejo tudi številna pisma podpore. »Če bodo spremenili odlok, bomo organizirali protestni shod, pripravljeni pa smo tudi na referendum,« je napovedala.

V Obalnem zavetišču za zavržene živali so v 12 letih oskrbeli več kot 5000 živali. Vse so oddali novim lastnikom, le dva psa sta v zavetišču umrla od starosti.