Ob predstavitvi prihodnje sezone Slovenske filharmonije je maestro Lajovic poudaril, da so med obema inštrumentalnima abonmajema postavili jasnejšo ločnico, ki se je v zadnjih letih zabrisala: oranžni abonma bo ponudil bolj klasičen repertoar, modri pa bo repertoarno bližje 20. in 21. stoletju. Poleg Haydna, Beethovna, Čajkovskega in Mozarta bo v klasičnem delu v fokusu Robert Schumann, osrednja osebnost glasbene romantike.

Pomembne skladatelje 20. stoletja, kot so Roussel, Debussy, Berg, Lutoslawski, pa bodo navezali na vzore iz preteklosti, kar bo zaokrožila baročna Dunajska maša Janeza Krstnika Dolarja. K sodelovanju so povabili mlade, a že uveljavljene dirigente – Cristian Măcelaru, TaeJung Lee in Philipp von Steinaecker. Med solisti bodo sir James Galway, Kvartet rogov Berlinske filharmonije, Reinhold Friedrich in Albrecht Mayer. V modrem abonmaju se bodo torej »vračali v prihodnost« – z Mahlerjem, Sibeliusom, Brittnom, Schnittkejem, Stravinskim, Prokofjevim in Šostakovičem, na drugi strani pa z Ligetijem, Pärtom, Dohnányijem, Coplandom in Barberjem. Izvedli bodo še tri slovenske novitete Bojane Šaljić Podešva, Anžeta Rozmana in Nine Šenk, nastale za harmonikarja Luko Juharta, flavtistko Eva-Nino Kozmus in tolkalce orkestra Darka Gorenca, Barbaro Kresnik, Matevža Bajdeta in Francija Krevha. Med gosti dirigenti omenimo Beata Furrerja, Györgyja Györiványija Ratha, Vladimirja Fedosejeva in Juliana Rachlina.

Zbor SF se bo v vokalnem abonmaju, ki ga je zasnovala Martina Batič, z različnimi zasedbami repertoarno spopadal tako z barokom kot sodobno glasbo. Slišali bomo recimo Bachovo najstarejšo posvetno kantato Lovska, pa tudi krstno izvedbo Božičnega oratorija slovenskega skladatelja Damijana Močnika. Izstopata gostovanji norveške dirigentke Grete Pedersen in švedskega dirigenta ameriškega rodu Garyja Gradna.

Novi cikli v zunajabonmajski ponudbi so plod hišnih glasbenikov in šefa dirigenta: Pogled naprej – pogled nazaj (koncerti in pogovori s skladatelji), TASF (cikel Trobilnega ansambla SF), Klasični univerzum (cikel Godalnega kvarteta SF), Festival Slowind ter Filharmonični festival baročne glasbe, ki so ga umetniško zaupali Reinhardu Goeblu. im