Osrednji namen dneva alpske konvencije je opozoriti na občutljiv alpski prostor ter predstaviti pomen trajnostnega razvoja in ohranjanja narave ter kulturne dediščine, hkrati pa seveda spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na okolju prijazen način. 6. dan alpske konvencije bo letos potekal v Mojstrani, in sicer kar tri dni.

Strokovno in poučno bo daleč najintenzivnejši petek, ko bo v Slovenskem planinskem muzeju potekal posvet na temo izzivov gorskih in obmejnih območij. Med izbranimi temami bi izpostavili predstavitev možnosti izvedbe pilotnega projekta Planinske vasi v Sloveniji. Projekt je sicer razvila avstrijska planinska zveza, gre pa za razvoj majhnih, gorskih vasic na področju turizma in planinarjenja. Pilotski projekt pri nas bi bil lahko na Jezerskem, je namignil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Nekaj časa bo namenjenega tudi mobilnosti v alpskem prostoru. »Če smo včasih mislili, da je urejanje prometa v domeni samo večjih mest, je trend individualnih in kratkih počitnic povzročil velik pritisk vozečih in parkiranih vozil tudi na najodročnejše dele Julijcev,« je opozoril vodja Informacijskega središča TNP Dom Trenta Marko Pretner.

V okolici Mojstrane je že mogoče najti vrsto takih »problemov«. Od vožnje z avtomobili po dolini Vrat do divjega parkiranja ob kolesarski poti v Gozdu - Martuljku.

V Kranjski Gori bi imeli avtobus

»Ekološki, naravni turizem je trend. Za nas pa izjemnega pomena, saj predstavlja premostitev med poletno in zimsko sezono. Vedno več turistovpride s fotoaparati lovit posebne trenutke,« je dejala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. V Kranjski Gori si močno želijo avtobusa, ki bi povezoval turistične točke med seboj. Na občini o tem razmišljajo, morda se ideja uresniči letos. Tako kot se je pred časom že v Bohinju.

Sobotno dogajanje v Mojstrani bo najbolj privlačno za kolesarje vseh vrst. Od družin do izurjenih gorskih kolesarjev. Do Mojstrane se je s kolesom mogoče pripeljati po odlično urejeni kolesarski poti bodisi iz Kranjske Gore ali pa z Jesenic, od koder je pot zahtevnejša, a se je do Jesenic mogoče pripeljati z vlakom, kar je le še dodana vrednost pri dnevu, ki poudarja trajnostno naravnano mobilnost. Če se želite s kolesi na pot odpraviti organizirano, je treba z Jesenic kreniti ob pol deveti uri zjutraj. Na ta dan bodo brezplačni avtobusi v Mojstrano vozili z Bleda in iz Bohinja, od tam bodo odpeljali ob pol deveti zjutraj.

V nedeljo ob osmi uri pa je začetek planinskega pohoda na Dovško babo. Planinci se bodo zbrali pred Aljaževim domom na Dovjem. Dovška baba je mejna gora in ponuja izjemne razglede na Karavanke, Julijske Alpe, Avstrijo in del Zgornjesavske doline. Pot ni težka. Sprva je treba do izhodišča z avtomobilom, nato pa sledi slabe tri ure hoje do vrha in dobri dve nazaj.