Večerno sklepno dejanje evropske nogometne lige ponuja dvoboj povsem različnih kultur in načinov življenja. Če je španska Sevilla pričakovano v finalu, je ukrajinskemu palčku Dnipru že zdaj uspela senzacija. Medtem ko bo Sevilla na prizorišču v Varšavi branila lanski naslov prvaka, bo Dnipro napadel iz ozadja kot popoln avtsajder. Na tribunah je pričakovati premoč Ukrajincev, na igrišču bi morali glede na vse okoliščine in napovedi prevladovati Španci.

Lastnik Dnipra vplivni milijarder

Zgodba ukrajinskega kluba, ki v domačih tekmovanjih doslej ni osvojil še niti ene lovorike, je v tej sezoni pretresljiva in nenavadna. Moštvo prihaja iz milijonskega mesta Dnipropetrovsk, a je zaradi bližine kriznih žarišč v regijah Doneck in Lugansk vse evropske tekme odigral v Kijevu. Dnipropetrovsk velja za industrijsko mesto, ki je od prvega vojnega središča oddaljeno le 240 kilometrov. V mestu je že od začetka vojaških operacij v državi čutiti veliko domoljubja in podpore rojakom na nemirnem vzhodu. Domačini so na balkone izobesili ukrajinske zastave, nekateri so v nacionalne rumeno-modre barve okrasili tudi avtomobile. Ruski separatisti so lani skušali prodreti v Dnipropetrovsk, a jim ni uspelo. Namestnik guvernerja Gennady Korban je na lokalni televizijski postaji tedaj sporočil, da bo Dnipropetrovsk v primeru vojnih posredovanj postal drugi Stalingrad, kjer je med drugo svetovno vojno potekala najbolj krvava bitka v zgodovini.

Dnipropetrovsk je pred ruskim vdorom pomagal obvarovati zdaj že odstavljeni guverner Igor Kolomoiski, ki je ustanovil in financiral nekaj paradržavnih policijskih enot, potem pa se je sprl z oblastmi v Kijevu in pred dvema mesecema zapustil položaj. Kolomoiski je dolgoletni prvi človek nogometnega kluba Dnipro in milijarder, ki ima v lasti največjo ukrajinsko banko. Njegovo premoženje je časopis The Economist ocenil na 1,4 milijarde dolarjev. Leta 2010 je postal predsednik judovske skupnosti v Ukrajini in ji ob naskoku na položaj namenil štirinajst milijonov dolarjev. Ko je bil na vrhuncu politične moči, je Ukrajincem ponujal nagrado za zajetje vsakega ruskega separatista v višini 10.000 dolarjev. Vojne razmere v največji evropski državi so se dotaknile tudi nogometašev, ki pravijo, da bodo v finale krenili z mislijo na ukrajinske ujetnike v srditih spopadih na vzhodu države. Trener Dnipra Miron Markevič je rekel: »Razmere v Ukrajini niso enostavne. Čeprav smo v zahtevnem položaju, bomo skušali Evropi pokazati, da v Ukrajini živi vsaj nogomet.« Branilec Artem Fedecki je dodal: »Upamo, da bo naš uspeh navdihnil junake, ki branijo našo državo pred sovražnikovimi kremplji. Naj jih bog obvaruje. Mi bomo naredili vse, da bi jim pomagali.«

Sevilla lovi rekordno četrto krono

Zgodba andaluzijske Seville je povsem drugačna. Španski klub je skupaj z Interjem, Juventusom in Liverpoolom najuspešnejši udeleženec evropske lige. Vsi so doslej zmagali po trikrat, Sevilla v letih 2006, 2007 in 2014. V primeru nocojšnjega uspeha bo Sevilla sploh prvi kolektiv s štirimi osvojenimi lovorikami v evropski ligi. Zanimivo, da se je od sezone 2005/2006 do danes v finalu tega tekmovanja zvrstilo kar osem predstavnikov iz Španije, kar kaže na občutno premoč te sredozemske države v primerjavi s konkurenco. Na zadnjih devetih finalnih obračunih je kar petkrat slavilo špansko moštvo. Še več, španski klub je v zadnjem desetletju zmagal vsakič, ko se je uvrstil v finale.

Sevilla je v nedavno končanem španskem prvenstvu zaostala za vodilno četverico in tako ostala brez mesta v ligi prvakov v prihodnji sezoni. Za Andaluzijce sanje še niso izgubljene, saj naslov prvaka v evropski ligi prinaša neposredni vizum za ligo prvakov. V španskem tisku je današnja tekma šele drugorazredna tema. Časopisne stolpce polnijo predvsem spremembe v Realu iz Madrida, kjer je po odhodu Carla Ancelottija vse pripravljeno za inavguracijo domačina Rafaela Beniteza, ki se je trenerske obrti pred več kot dvajsetimi leti učil ravno pri Realu.