Na prvi pogled se je zdelo, da ima Blaž Kavčič v Roland Garrosu primernega tekmeca za napredovanje v drugi krog. Tajvanec Yen Hsun Lu se na pesku ne znajde najbolje, slovenski teniški igralec pa je v preteklosti premagoval že bistveno zahtevnejše nasprotnike. Kavčič je vseeno izgubil s 7:6 (4), 1:6, 1:6 in 5:7, a razočaranje ni veliko. Kvečjemu nasprotno, saj je Slovenec največjo bitko dobil že s tem, da je odigral celotno partijo.

V Parizu je igral poškodovan. Nedavno si je za centimeter in pol natrgal stegensko mišico. Če ne bi šlo za turnir za grand slam, ki prinaša tudi lep kupček denarja, Kavčič skoraj gotovo ne bi prišel na teren. »Zelo sem zadovoljen, da sem sploh igral. Najprej nisem mogel niti hitro hoditi. Po vseh diagnozah ni kazalo, da bi lahko igral. Užival sem na igrišču, kar je pozitivno,« je dejal. »Zadnjih štirinajst dni skoraj nisem treniral. Večinoma sem počival, le v zadnjem tednu sem treniral, a brez teka. Še dan pred tekmo nisem tekel, nato pa sem igral tri ure. Po telesu čutim veliko bolečin. Na srečo se stanje noge ni poslabšalo,« je nadaljeval Kavčič, ki ne pozna odgovora, kako mu je uspelo zdržati triurni dvoboj, čeprav zadnje tedne ni tekel: »Mogoče zato, ker imam prirojeno vzdržljivost in ker sem v preteklosti dobro treniral. To mi je pomagalo, da sem zdržal. Kljub temu sem izpustil precej žog, ki bi jih v normalnem stanju vrnil, s čimer sem prihranil nekaj energije.«

Slabša pripravljenost je pobrala davek predvsem pri svežini nog. »Manjkalo mi je eksplozivnosti in ure treninga, ki jih zaradi poškodbe nisem mogel narediti. To se je najbolj poznalo na nogah, ki so moja glavna prednost, a tokrat so bile velika slabost,« je razložil Kavčič.

Ves čas okrevanja o poškodbi ni želel veliko govoriti. Kako resno je stanje, je raje zadržal zase. »Pred začetkom turnirja nismo hoteli preveč govoriti, za kakšno poškodbo gre, saj je v resnici precej huda. Če bi organizatorji vedeli, kakšno poškodbo imam, mi verjetno sploh ne bi pustili nastopiti. Gre za poškodbo, ki se zdravi približno štiri tedne, jaz pa sem se poškodoval pred 16 dnevi, nato pa igral tri ure,« je povedal slovenski teniški igralec.

S tem ko je igral, je tvegal poslabšanje poškodbe. »Tveganje je bilo zelo veliko, še posebno pri takšni poškodbi. En napačen gib te lahko vrne na začetek. Ves trud bi bil tako zaman, a na srečo se to ni zgodilo. Vsak dan sem bil več ur na terapijah. Izkoristil sem vse možnosti. Na pomoč so mi priskočili mnogi zdravniki in fizioterapevti, ki so se z menoj ukvarjali tudi v poznih urah. Vsem bi se lepo zahvalil za pomoč,« je sporočil Kavčič.

Proti Tajvancu Yen Hsun Luju je dobro začel in dobil prvi niz. »Lahko bi ga zaključil še hitreje. Tekmec je v naslednjih dveh nizih odigral precej bolje in bil zelo čvrst. Ob vodstvu je bil tudi bolj sproščen, zato ga je bilo težko ujeti. Nisem se mogel vrniti. V četrtem nizu sem bil spet boljši, imel veliko priložnosti, a se ni izšlo po željah,« je povedal Ljubljančan. »Malce mi je žal, da nisem dobil četrtega niza, saj nikoli ne veš, kako bi se končal dvoboj. Potem bi se lahko le dve točki obrnili na mojo stran in bi celo zmagal. A najpomembneje je, da se nisem dodatno poškodoval.«

Časa za počitek ne bo veliko. Prihodnji teden bo igral na turnirju serije challenger v Prostejovu na Češkem, nato bo šel na travnati turnir v 's-Hertogenbosch, zatem spet na pesek na dva turnirja serije challenger, potem pa še na tretji letošnji turnir za grand slam v Wimbledon. »Vmes bom šel na pesek, saj sta takrat dva travnata turnirja serije 500, ko bi na glavni turnir prišel le prek kvalifikacij. V prihodnje branim tudi veliko točk, ki jih bom lažje ubranil na challengerjih,« je dejal.

Roland Garros (28,03 milijona evrov), pomembnejši izidi, ženske, 1. krog: S. Williams (ZDA, 1) – Hlavačkova (Češ) 6:2, 6:3, Wozniacki (Dan, 5) – Knapp (Ita) 6:3, 6:0, Kvitova (Češ, 4) – Eraković (NZl) 6:4, 3:6, 6:4, moški, 1. krog: Đoković (Srb, 1) – Nieminen (Fin) 6:2, 7:5, 6:2, Nadal (Špa, 6) – Halys (Fra) 6:3, 6:3, 6:4, Ferrer (Špa, 7) – Lacko (Slk) 6:1, 6:3, 6:1.