Kot smo poročali v soboto, je državna revizijska komisija direkciji za infrastrukturo vrnila v odločanje izbor izvajalca postavitve montažnega mostu v Mednem, ki bi razbremenil napol zaprt obstoječi most. Izbrani in najcenejši ponudnik namreč po mnenju revizijske komisije ni izpolnjeval referenčnih pogojev.

Vodja sektorja investicij na direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart je včeraj pojasnil, da bodo novo izbiro izvajalca sporočili še ta teden. A potem bodo lahko spet sledile nove pritožbe in nove revizije, projekt pa se je že zdaj zamaknil za tri mesece, saj so sprva načrtovali, da bi most lahko postavili že do poletja. Tudi ko bodo enkrat pravnomočno izbrali izvajalca za okoli 400.000 evrov vredna gradbena dela, bodo ta trajala še štiri mesece. Direkcija ima sicer zdaj na voljo, da ponovno izbira med vsemi tremi ponudniki in pri tem tvega, da znova izbere najcenejšega, za katerega pa je revizijska komisija dala jasno vedeti, da ne izpolnjuje pogojev. Lahko pa izbere enega od dveh dražjih ponudnikov ali ne nazadnje celo ponovi razpis.

Zdaj se čez most, ki povezuje Medvode, Škofjo Loko ter Poljansko in Selško dolino s prestolnico, vsak dan pelje več kot 20.000 vozil, promet je urejen enosmerno s semaforjem, ob konicah nastajajo dolge kolone. Župani občin s tega območja so protestirali že februarja, a se od takrat, kot je potrdil medvoški župan Nejc Smole, ni spremenilo prav nič, le razpis za izvajalca je padel v vodo. Zato so se tokrat odločili protestirati kar ob samem mostu in so bili s tem prisiljeni poslušati kar precej glasnih žvižgov in sočnih kletvic, ki so jim jih namenili mimovozeči. No, verjetno bolj odločevalcem na državni ravni. »Ostajamo pri pogovorih, poslušamo obljube, težko pa komentiram postopke izbire izvajalcev del. A naša želja je ne le postavitev montažnega mostu, zahtevamo trajno rešitev, se pravi nov obvozni most in sanacijo starega,« je še dejal Smole.

Za kaj takega pa bo treba še počakati. Kot je dejal Willenpart, je ta projekt ocenjen na 2,7 milijona evrov, a država zanj (še) nima denarja. »Ko so nam poplave odnesle most, smo novega zgradili v dveh mesecih,« je bil oster župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, kolega z žirovskega konca Janez Žakelj pa je dodal, da so oni začasni most postavili v dveh dneh, novega pa prav tako v dveh mesecih. Župan Železnikov Anton Luznar je opozoril na veliko gospodarsko škodo, škofjeloški župan Miha Ješe pa na dejstvo, da bodo letos odpravljene tri črne točke v Poljanski dolini, in sicer zapora pri Visokem, obvoznica mimo Gorenje vasi in, kar so na Loškem najbolj čakali, do jeseni bo odprta škofjeloška obvoznica. »Zato bi bilo prav, da se poskrbi tudi za to ozko grlo v Mednem.«