Pita z mlado čebulo
Potrebujemo: Za testo 150 g moke, 90 g masla, 1 žlico olivnega olja, ščepec morske soli. Za nadev še 250 g mlade čebule z zelenjem vred, 300 g skute, 1,25 dl smetane za stepanje, 1,25 dl polnomastnega mleka, 25 g masla, 60 g pršuta ali druge sušene mesnine, 1 veliko jajce, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1,5 žlice svežega sesekljanega timijana. Za posip še pol žlice svežega sesekljanega timijana.
Priprava: Hladno maslo zrežemo na koščke v ognjevarno posodo. Dodamo olje, tri žlice hladne vode in sol. Posodo za približno 15 minut položimo v ogreto pečico, da se začne maslo peniti, ob robu pa rjaveti. Posodo vzamemo iz pečice. Takoj dodamo moko in na hitro premešamo, da dobimo kepo, ki se ločuje od posode. Testo predenemo v model za pite s premerom 22 centimetrov in s snemljivim obodom ter ga s kuhalnico nekoliko sploščimo. Pečico ogrejemo na 210 stopinj Celzija. Ko se testo nekoliko ohladi, ga s prsti pritisnemo ob dno in obod modela. Za oreh testa prihranimo, da lahko z njim pokrpamo morebitne razpoke. Testo po dnu približno desetkrat prebodemo z vilicami. Model za 15 minut položimo v ogreto pečico, da se testo zlatorjavkasto obarva. Mlado čebulo očistimo in narežemo na približno dva centimetra velike koščke. V manjši posodi razpustimo maslo in na njem čebulo počasi popražimo do mehkega; začinimo jo s soljo in sveže mletim poprom. Pršut ali drugo mesnino, denimo klobaso, drobno narežemo. Pečeno testo vzamemo iz pečice in morebitne razpoke pokrpamo s prihranjenim testom, ki ga z valjanjem med prsti nekoliko ogrejemo. Pečeno in pokrpano testo ohladimo. Temperaturo v pečici znižamo na 200 stopinj Celzija. Medtem ko se čebula praži, timijan drobno sesekljamo. Čebulo odstavimo, takoj vmešamo sveže sesekljani timijan in ohladimo. Posebej zmešamo skuto, smetano, mleko, jajce, narezano mesnino, sol in poper. Primešamo ohlajeno čebulo, po želji in okusu pa dodamo še druga zelišča (origano, bazilika, meta…). Mešanico enakomerno razdelimo po ohlajenem testu, potem pa model za 20 do 30 minut položimo v ogreto pečico. Pečeno pito ohladimo na sobno temperaturo, šele nato pa jo ponudimo s solato iz paradižnika ali stročjega fižola.
Ponev z mlado čebulo in krompirjem
Potrebujemo: 500 g drobnega mladega krompirja, 1 šopek mlade čebule, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper, deset strokov česna, timijan.
Priprava: Krompir temeljito očistimo in operemo ter ga ne lupimo. V ponvi segrejemo olivno olje in nanj stresemo mlad krompir (če ni povsem droben, gomolje prepolovimo), ki ga počasi pražimo deset minut. Česen olupimo, mlado čebulo pa očistimo in narežemo. Skupaj s česnom jo stresemo h krompirju, potem pa med občasnim mešanjem vse skupaj pražimo še pet minut. Praženo zelenjavo začinimo s soljo in poprom, potresemo s timijanom in previdno dolijemo deciliter vrele vode. Pokrijemo in počasi dušimo 10 ali 15 minut, da se krompir zmehča. Postrežemo kot prilogo različnim mesnim ali zelenjavnim jedem ali poleg večje sklede solate.