Za Kevina Berginca je letošnja sezona v disciplini BMX njegova prva, a to še zdaleč ne pomeni, da gre za tekmovalca z malo izkušnjami. Pred tem je tekmoval v gorskem kolesarstvu, od katerega pa se je bil lani prisiljen predčasno posloviti. »Za spremembo sem se odločil, ker so mojo disciplino lani ukinili, BMX pa je olimpijska panoga. Zlasti zadnji dejavnik je bil odločilen,« razloži 21-letnik, ki o uvrstitvi v Rio de Janeiro še ne razmišlja, veliko realnejši je po njegovem mnenju nastop v Tokiu čez pet let.

»Razmišljanje o nastopu na olimpijskih igrah v Braziliji se mi zdi nerealno, medtem ko je nastop na naslednjih igrah že bolj verjeten. Sem še mlad in časa za to je še na pretek,« trdi mladenič, ki pravi, da je kolo njegov sopotnik že vse življenje. »Že odkar znam hoditi, znam tudi kolesariti. Tekmovati sem začel šele leta 2011. Pred tem sem bil ves čas na kolesu, a me tekmovalni vidik nikoli ni prav zares privlačil.«

Kljub že omenjenim predhodnim izkušnjam si Berginc kratkoročnih ciljev za zdaj ne postavlja. V prvem planu za zdaj ostaja spoznavanje discipline, saj je po njegovem mnenju razlik med gorskim kolesarstvom in BMX kar nekaj. »BMX dopušča precej manj napak. Kolo je manjše, med vožnjo moraš biti natančnejši. Tudi malce nevarneje je, a to je treba vzeti v zakup. Poškodbe v športu so neizbežne,« razloži kolesar.

Po njegovem mnenju bosta letos njegova glavna aduta sproščenost in dejstvo, da mu najboljše vožnje vedno uspejo prav na tekmovanjih. Razlog za to je precejšnja finančna brezskrbnost, saj ima Kobarijec to srečo in privilegij, da vse stroške pokrije njegova ekipa Unior Tools Team. »Moštvo me finančno podpira skozi vso sezono, kar je odlično. Z velikim veseljem sem član te ekipe, v tem uživam.«

Berginc v letošnji sezoni ni edini slovenski debitant v BMX. Družbo mu bo delal svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar, ki je tudi njegov moštveni kolega. »Skupaj težko trenirava, saj prihajava z različnih koncev Slovenije. Na tekmah sva konkurenta, zunaj proge pa sva prijatelja,« pojasni kolesar, ki je pred tem brkatega smučarja prostega sloga poznal le iz medijev.

Slabost nove discipline Berginc vidi v slabših pogojih za trening. Ti so bili, ko je še tekmoval kot gorski kolesar, po njegovem mnenju precej ugodnejši. »Ker v bližini ni BMX-prog, se moram na treninge voziti. Doma sem si sicer naredil manjšo progo za trening, a za tisto pravo, tekmovalno, se moram voziti kar daleč. Najbližja je v okolici Vidma, kar je uro in pol vožnje od mojega doma. A kjer je volja, tam je pot, zato mi to ne sme predstavljati ovire,« optimistično zaključi športnik, ki se, če je le čas, za sprostitev rad usede tudi v kajak.