Čeprav so izgubili kar z desetimi zadetki razlike (25:35), so jo razglašeni Velenjčani v Zlatorogu še dobro odnesli, kajti gostitelji so imeli sredi drugega polčasa že dvanajst golov prednosti (28:16). Gorenje v šestdesetih minutah ni niti enkrat vodilo ali vsaj izenačilo (z izjemo začetnih 0:0), glavna ostrostrelca Michal Szyba in Marko Dujmović se sploh nista vpisala med strelce, od treh krožnih napadalcev (Senjamin Burić, Blaž Kleč, Kristian Bećiri) je mrežo zadel le slednji, kljub številnim rotacijam trener Gregor Cvijič nikakor ni našel prave in razpoložene zasedbe...

»Po takšnem porazu je težko povedati kar koli pametnega. V nobenem elementu igre nismo bili pravi, naredili smo preveč napak in zgrešili preveč strelov, v obrambi smo bili premehki in preveč smo se ubadali z vsemi drugimi stvarmi, namesto da bi se s sabo. Bili smo slabi, bledi in premehki za derbi. Tekmo smo izgubili že v prvem polčasu,« je priznal Gregor Cvijič, ki mu mnogi napovedujejo, da v novi sezoni ne bo več vodil ekipe, nasprotno pa trdijo predstavniki klubskega vodstva.

Kljub slabi predstavi v Zlatorogu je prepričan, da je mogoče kljub časovni stiski do današnje tekme v Rdeči dvorani marsikaj popraviti. »Če ne bi verjel, da je mogoče veliko spremeniti, se ne bi ukvarjal s tem poslom. Predvsem v glavah je možno popraviti vse, najbolj moramo poskrbeti za psiho. Biti moramo povsem drugačni kot v Celju, imeti drugačne glave. Pokazati moramo drugačen obraz, se spočiti, regenerirati in vrniti energijo v ekipo,« se zaveda Cvijič. A le redki verjamejo, da je mogoče utrujene in načete Velenjčane še »zbuditi od mrtvih« in preprečiti, da bi se finalna serija končala že po tretji tekmi, ki bo v četrtek v Zlatorogu.

Do včeraj še ni bilo jasno, ali bo lahko Gorenje danes računalo na kapetana Nika Medveda, ki je suspendiran zaradi rdečega kartona s tekme proti Mariboru. Suspenz lahko teoretično traja do 30 dni, vseeno pa naj bi bila odločitev disciplinske sodnice Petre Kobal o višini kazni znana danes. Če bo Medveda doletela prepoved igranja le na eni tekmi, bo danes nastopil (kazen je oddelal v soboto), če pa dve, Cvijič tudi v Rdeči dvorani ne bo mogel računati nanj. A obstaja še ena možnost: Gorenje se lahko na kazen pritoži, pritožba pa zadrži izvršbo, kar pomeni, da bi se kazen lahko prenesla celo v naslednjo sezono.

Precej več razlogov za zadovoljstvo ima celjski trener Branko Tamše, kajti njegovi fantje so na prvem obračunu povozili njegovo nekdanjo ekipo, na tekmi pa je lahko dal priložnost za igro celotni šestnajsterici. »Pred finalom nismo natančno vedeli, kje smo v primerjavi z Gorenjem. Drži, da sta bili statistika in tradicija na naši strani, a ko sodnika zapiskata začetek, vsi parametri padejo v vodo in ostanejo le spomini. Tekmo smo dobro začeli in tudi nadaljevali ter suvereno nadzorovali potek. Marsikaj od tistega, kar smo trenirali, smo uspešno unovčili na tekmi in zasluženo zmagali,« je ocenil trener Branko Tamše, ki se sicer diplomatsko izogiba potrditvi napovedi, da bodo Celjani v boju za 19. naslov prvaka Slovenije svoje delo uspešno opravili že po treh tekmah.

Celjani so zadnjo tekmo na domači sceni izgubili že daljnega 23. februarja 2014 v Mariboru, nato pa v prvenstvu in pokalu nanizali kar 48 zmag. Z obrambo 5-1 in hitro igro so v soboto uničili Gorenje, za katero Tamše pravi, da se ni že od začetka vdalo v usodo, saj je bilo odločno in zagrizeno, ampak so ga Celjani s svojo igro prisilili v padec morale, potem pa je šlo le še navzdol. Kljub odlični predstavi je Tamše prepričan, da to ni maksimum njegove ekipe. »Obstaja še nekaj zadev, ki so mogoče skrite javnosti, vidimo pa jih le igralci, moji sodelavci in jaz. Če bomo sobotni igri uspešno dodali še te malenkosti, lahko izpolnimo svojo željo in cilj – zmagati tudi v Rdeči dvorani. A zavedamo se, da bo tekma v Velenju povsem nova in drugačna zgodba, kot je bila v Celju,« opozarja Tamše, ki lovi že svoj četrti trenerski naslov prvaka.