Letos »le« štirje primeri

Opisani primer je eden od štirih dogodkov z elementi nasilja, ki so se letos zgodili na novomeški avtobusni postaji. Po besedah direktorja Policijske uprave Novo mesto Janeza Ogulina policisti o tem dogodku še zbirajo informacije, saj menda še ni povsem razjasnjen. Letos so na avtobusni postaji obravnavali še manjši pretep in dva primera nedostojnega vedenja. Po statistiki naj bi bilo Novo mesto na repu po številu kršitev z elementi nasilja, saj se jih zgodi »le« 0,82 na tisoč prebivalcev, kar je po Ogulinovih besedah bistveno manj kot v Kranju, Celju in Kopru.

Ogulin poudarja, da gre na avtobusni postaji za posamične primere, iz katerih ne moremo sklepati, da je postaja kriminalno žarišče. »Trdim, da je Novo mesto varno mesto. Reagiramo na vsako prijavo. Vse primere kršitev z elementi nasilja v tem delu mesta smo uspešno raziskali – tako letos kot lani, ko smo našteli tri primere. Ne gre za naključne kršitve, v njih se pojavljajo iste osebe, bodisi kot povzročitelji bodisi kot oškodovanci.«

Pred dvema letoma so policisti okrepili svojo prisotnost na avtobusni postaji, ki jo nadzorujejo vsak dan, še zlasti v konicah, ko dijaki prihajajo v mesto ali odhajajo domov. Da je izsiljevanj, pretepov in drugih podobnih dogodkov vsako leto manj, sta nam potrdili tudi dijakinji tretjega letnika Lea in Valentina. »Policiste videvava redno, izgredov je zelo malo,« sta povedali. Na občini se zavedajo, da varnostno tveganje povečuje neurejenost avtobusne postaje, pravi župan Gregor Macedoni. Občina je lastnica manjšega dela postaje, a ji kot koordinatorju do zdaj še ni uspelo urediti lastniških razmerij z drugimi lastniki in poiskati upravnika.

Palica za rojstni dan

Zadnji dve leti policija tesno sodeluje tudi s šolskim centrom, ki ga obiskuje približno 2800 dijakov, večina je vozačev. Po besedah direktorja centra Štefana Davida se kultura obnašanja učencev iz leta v leto izboljšuje, izrekajo vse manj vzgojnih ukrepov, čeprav se še vedno srečujejo s primeri, ko dijak že zjutraj v šolo pride opit.

Da čaka tako policiste kot druge službe še veliko dela, tudi s starši, nazorno kaže lanski primer, ko je policija enemu od mladeničev pri preiskavi nekega dogodka zasegla teleskopsko palico. »Ko smo ga pripeljali domov, je njegova mati vprašala, ali smo mu res morali vzeti palico, saj mu jo je kupila za rojstni dan,« je dogodek opisal Ogulin.